Vochtbestrijding : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Vochtbestrijding

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem in België. Opstijgend vocht behandelen is erg belangrijk, het kan namelijk de funderingen van de woning sterk aantasten. Er zijn verschillende methoden om opstijgend vocht te behandelen. U leest er hier meer over.

Opstijgend vocht behandelen 

Opstijgend vocht behandelen: waarom?

 Opstijgend vocht is een terugkerend probleem wanneer het niet op de juiste manier behandeld wordt. Het kan leiden tot vervelende problemen en de schade kan op langere termijn een enorme omvang aannemen. Opstijgend vocht kan leiden tot schimmel en houtrot. Het vocht kan tevens de voegen van uw muren aantasten en scheuren veroorzaken. Het kan in het ergste geval flinke schade veroorzaken aan de constructie van de woning. Het is dus van groot belang dat opstijgend vocht wordt behandeld.

 

Opstijgend vocht behandelen

Zoals gezegd kan opstijgend vocht op verschillende manieren behandeld worden. We zetten de behandelmethoden voor u op een rijtje.

 

1)      Muren injecteren

De meest bekende oplossing is wellicht het injecteren van de muren met een hydrofuge gel. Ongeveer om de 10 centimeter wordt er een gat geboord in de aangetaste muur, op een hoogte van gemiddeld 1,5 meter. Hierin wordt de waterafstotende gel gespoten, op basis van siliconen, silaan, siloxsaa, polymeren, etc. De gel reageert op het vocht in de muur en vormt een waterafstotende barrière in de muur. Na het uithardingproces is opstijgend vocht niet meer mogelijk.

 

2)      Onderkappen

Een tweede behandelmethode is onderkappen. Opstijgend vocht behandelen via onderkappen is echter een grote en tijdrovende klus. Bij onderkappen wordt de buitenmuur in zijn geheel horizontaal doorgezaagd of uitgekapt. In de ruimte wordt een vochtscherm geplaatst die het opstijgende vocht tegen houdt. Het doorzagen of uitkappen gebeurt wel gedeeltelijk, zodat niet de hele woning “los”komt te staan. Meestal wordt het meter voor meter gedaan op ongeveer 1 à 3 centimeter boven de vloerpas.  Na het plaatsen van het vochtscherm wordt de muur weer terug dicht gemetseld en gevoegd. Het vochtscherm kan bestaan uit de volgende materialen:

  • DPC-folies
  • Halfstijve vochtschermen
  • Vochtwerende hydraulische mortels
  • Roestvrije metalen golfplaten

 

Onderkappen is een drastische ingreep. De gehele buitenmuur wordt over de lengte ingezaagd. Dit betekend dat de woning “los” komt te staan van de fundering. Daarnaast is onderkappen ongeschikt voor dikke muren, spouwmuren, onstabiel metselwerk en breuksteen. De werken zijn zeer arbeidsintensief en de klus is hierdoor zeer prijzig. De werken kunnen zorgen voor overlast in de vorm van lawaai en stof. De muren dienen van beide kanten bereikbaar te zijn, zowel binnenshuis als buitenshuis.

 

Het voordeel van onderkappen is de duurzaamheid van de werken. Deze vorm van vochtbestrijding is bijzonder effectief en behoud zijn kwaliteiten door de jaren heen. Het wordt sterk aangeraden om de werken te laten uitvoeren door een professional.

 

3)     Kelderdichting

Als laatste kan het opstijgende vocht ook vanuit de kelder omhoog trekken. In dit geval is het dichten van de kelder een mogelijke oplossing. Men dient er echter wel zeker van te zijn dat het vocht niet ook elders uit de bodem de muren in trekt. De kelder kan waterdicht worden gemaakt met een afdichtingsmortel. Ook kan er drainage worden aangelegd of een zinkput worden geplaatst, wanneer het bodemwater permanent hoog staat. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Vochtbestrijding