Vochtbestrijding

 


Vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen gedurende langere tijd onzichtbaar zijn voor het oog, maar ze vormen zich wel degelijk. Wanneer het echter wel zichtbaar wordt is het vaak verleidelijk om meteen stappen te ondernemen om het aan het zicht te onttrekken.

 

Omdat vochtproblemen verschillende oorzaken kunnen hebben is een adequate handeling onmisbaar. Op verkeerde wijze reageren maakt het probleem vaak erger. Deze 3 stappen dient u niet te nemen wanneer u een vochtprobleem heeft:

 

Vochtschade bedekken

Vochtschade is lelijk en valt vaak snel op. Het is dan ook aantrekkelijk om deze schade te bedekken met bijvoorbeeld een houten betimmering. Ook lijkt het soms een goed idee om extra isolatie te plaatsen om het vocht te stoppen. Dit zijn echter geen oplossingen! Het vochtprobleem is niet verholpen en het vocht zal altijd zijn weg naar de oppervlakte vinden.

 

Schilderen met vochtwerende verf

Zonder diagnose en effectieve vochtbestrijding is het onmogelijk om te weten welke verf u moet gebruiken. Vochtwerende verf aanbrengen zonder dat het vochtprobleem is opgelost is dan ook nutteloos. Het vocht zal altijd een weg naar de oppervlakte vinden en zal dus op een andere plek zichtbaar worden.

 

Ventilatie van koude lucht verminderen

Gedurende wintermaanden is het verleidelijk om minder te ventileren omdat de lucht buiten koud is. Het is echter van groot belang dat er goed wordt geventileerd in het geval van vochtproblemen. Wanneer dit niet wordt gedaan zal condens zich afzetten op koude delen in huis. Vaak zijn dit buitenmuren. Hier kan daardoor schimmel ontstaan en vochtschade optreden.