Vochtbestrijding
Condensvorming

In elke woning komt condens voor en het is dan ook een natuurlijke verschijning. Toch vormt het in de ene woning meer problemen dan in de ander. Schimmelvorming is een van de meest voorkomende negatieve gevolgen van condens. Hoe ontstaat condens, wat zijn de gevolgen en nog belangrijker, wat zijn de oplossingen? 

Ontstaan van condens

Condens ontstaat in de faseovergang van gas- of dampvorm naar vloeistof. Warme lucht kan grotere hoeveelheden water bevatten dan koude lucht. Stoom bestaat bijna voor 100% uit water terwijl de buitenlucht wanneer het vriest bijna geen vocht bevat. Wanneer warme lucht afkoelt, verliest het de capaciteit om vocht vast te houden. Het vocht in de lucht zal als gevolg condenseren. In woningen zien we deze effecten voornamelijk in de badkamer, keuken en slaapkamer. Wanneer men een douche neemt komt er warme vochtige lucht vrij, wanneer dit afkoelt zet het vocht zich af op de koudere delen in de badkamer. Bijvoorbeeld op de kouder tegels of spiegels. Bij het koken gebeurt het zelfde, condens zet zich af op muren of ramen. Wanneer men slaap verliest men veel vocht, gemiddeld 2 liter per persoon per nacht, dit zet zich af tegen koudere muren en ramen.

 

Gevolgen van condens

Zoals gezegd zet condens zich af tegen koudere delen in de woning. Dit kunnen bijvoorbeeld slecht geïsoleerde buitenmuren zijn, of ramen met enkel glas. Ook koudebruggen zijn plekken waar condens zich kan afzetten. Wanneer de warme, vochtdragende, lucht inde woning geregeld wordt ververst voor koudere lucht is er geen probleem. Condens kan worden afgevoerd via goed ventilatie. Wanneer dit niet het geval is, kan het condens zorgen voor problemen. Schimmelvorming kan een gevolg zijn. Ook zullen vochtige muren hun isolerend vermogen verliezen: de energierekening stijgt.

In een verder gevorderd stadium kan behang loslaten en verf gaan afbladderen.

 

Oplossingen voor condensproblemen

Schimmels in badkamers kunnen redelijk gemakkelijk aangepakt worden met verdund bleekwater, maar schimmels op muren in de woning zijn vaak lastig tegen te gaan. Er dient een doeltreffende oplossing worden gezocht.

Het sleutelwoord bij condensvorming is ventilatie. Wanneer de vochtige lucht voldoende afgevoerd kan worden heeft het geen tijd om zich af te zetten tegen koudere delen in de woning.

Een tweede oplossing is goede isolatie. Dit dient echter altijd gepaard te gaan met voldoende ventilatie, anders kan het probleem zich verergeren. Bij de isolatie dienen koudebruggen te worden vermeden.