Vochtbestrijding

Vochtige ramen

De winter staat voor de deur en we zullen dus weer te maken krijgen met koude lucht. Vele woningen zullen voornamelijk in de winter te maken krijgen met de zichtbare gevolgen van vochtproblemen. Maar hoe komt dit eigenlijk?

 

Koude, droge lucht

Hoewel de buitenlucht in de winter koud en droog aanvoelt, treden in de meeste woningen pas in de winter vochtproblemen op. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het is gemakkelijk te verklaren. Het belangrijkste om te weten in dit geval is dat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht.

 

Doordat het buiten koud is zullen woningen extra worden verwarmd en de deuren en ramen blijven gesloten. Woningen worden dus minder geventileerd. Doordat men meer binnen is zal er meer vocht (door koken, douchen, planten etc) worden geproduceerd. De warme binnenlucht zal dit vocht opnemen. Warme lucht kan namelijk meer vocht bevatten dan koude.

 

Tegelijkertijd speelt het effect van de koude buitenlucht een grote rol. De delen van de woning die direct in contact staan met deze koude lucht, zoals buitenmuren, ramen en deuren, zullen kouder zijn dan de warme lucht in de woning. Door dit temperatuurverschil kan er condens ontstaan op deze plekken. Dit condens zal vervolgens zorgen voor vochtplekken en schimmels.

 

Ventileren, ook wanneer het koud is

De belangrijkste manier om de vochtige lucht in de woning af te kunnen voeren is de woning goed ventileren. Door de warme vochtige lucht af te voeren via ventilatie zal er koudere, drogere lucht weer binnen komen. Ook in de winter is het dan ook van groot belang om goed te ventileren.