Vochtbestrijding

Gezondheidsklachten vocht

Vocht is niet alleen slecht voor uw woning, het heeft ook nog eens schadelijke gevolgen voor de gezondheid van zijn bewoners. Het is niet het vocht zelf dat u ziek zal maken, maar de schimmels en huisstofmijten die goed groeien in een vochtige omgeving.

 

Wanneer is een woning te vochtig?

Een luchtvochtigheid van 50% is het best voor in een woning. Schimmels en huisstofmijten groeien bij 70% luchtvochtigheid, het is dan ook aan te raden om uw woning niet vochtiger te laten worden dan 60%. U kunt de luchtvochtigheid in uw woning meten met behulp van een hygrometer.

 

Gevolgen voor gezondheid

De gezondheidsklachten veroorzaakt door vocht hebben dus te maken met de schimmels en huisstofmijten die ontstaan. Deze hebben een nadelige invloed op de ademhalingswegen en kunnen allergische reacties veroorzaken. De verschijnselen zijn vaak verschijnselen die doen denken aan hooikoorts. Irritatie in luchtwegen, geïrriteerde ogen, hoesten etc. De klachten van astmapatiënten kunnen door een vochtige omgeving verergeren. Vocht heeft vaak de meeste invloed op jonge kinderen en ouderen, omdat hun immuunsysteem nog niet, of niet meer goed ontwikkeld is.

 

Oplossingen

Het is dus zaak om vochtproblemen aan te pakken, zowel voor het behoud van uw woning als voor de gezondheid van de bewoners. Vochtproblemen kunnen vaak het best  aangepakt worden door een specialist