Vochtbestrijding

Muurinjectie vochtbestrijding

Veel woningen hebben er last van: opstijgend vocht. Het beschadigt de muren van de woning en zorgt voor onaangename leefcondities. Een behandeling is dan ook noodzakelijk. Behandeling via muurinjectie is tegenwoordig de meest gebruikte oplossing. Hoe werkt het en wat zijn de kosten?

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht ontstaat wanneer de fundering van een woning in contact staat met het grondwater. Wanneer de fundering of de muren van de woning niet over een vochtblokkering beschikken zal het vocht in de muren trekken. Dit gebeurt door een capillaire werking, het vocht wordt als het ware door de muur omhoog gezogen.

 

Gevolgen en kenmerken

Optijgend vocht is funest voor de muren van een woning. Het vocht brengt verschillende schadegevolgen met zich mee. Daarnaast is een vochtige woning geen gezonde leefomgeving en kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners.

 

Op stijgend vocht is gemakkelijk te herkennen door:

  • Vochtschade op de muren, van 1 à 2 meter vanaf de grond
  • Afgebladderde verf
  • Loslatend behang
  • Zoutafzetting op de muur
  • Bruine of zwarte schimmelplekken op de muur
  • Hoge luchtvochtigheid binnenshuis

 

Muurinjectie: de oplossing voor opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan goed behandeld worden. Een van de oplossingen is het injecteren van de aangetaste muren.  Bij deze methode wordt een hydrofuge vloeistof in de muur geïnjecteerd. Deze vloeistof vormt een ondoordringbare barrière voor vocht. Er worden gaten in de muur geboord, om de 10 à 15 centimeter, gemiddeld 1,5 meter boven de grond. De vloeistof die wordt ingespoten kan op basis zijn van siliconen, silaan, siloxsaa, polymeren, etc. De diffusie van de actieve stoffen duurt gemiddeld 3 weken en gebeurt met behulp van het aanwezige vocht in de muur.

 

Muurinjectie kan het beste worden uitgevoerd door een professional. U bent er van verzekerd dat de werken juist worden uitgevoerd en bovendien geeft men doorgaans een garantie van 10 jaar.