Vochtbestrijding

Opstijgend vocht

Vochtproblemen in de muren worden tegenwoordig voornamelijk aangepakt via muurinjecties. Een drastischer aanpakt is onderkappen. Vanwege de omvang van de werken en de schade aan de woning worden deze werken meestal uitgevoerd tijdens grote renovaties. De werken zijn echter wel bijzonder effectief en dus de moeite waard.

Hoe werkt onderkappen?

Doorgaans wordt er bij de bouw van woningen een vochtkeringslaag geplaatst in de buitenmuur, op de vloerpas. Dit zorgt er voor dat opstijgend grondwater niet in de muren van de woning kan trekken en dus geen schade kan veroorzaken aan de binnenzijde van de woning door opstijgend vocht. Wanneer deze vochtkeringslaag ontbreekt of verkeerd is geplaatst kunnen er vocht problemen in de muren ontstaan. In dit geval kan er worden gekozen voor onderkappen. Bij onderkappen wordt deze waterkerende laag alsnog geplaatst.

 

Zoals gezegd is onderkappen een drastische ingreep. Om de nieuwe waterkerende laag te kunnen plaatsen in de bestaande muur wordt deze horizontaal ingezaagd. Dit gebeurt op ongeveer 1 à 3 centimeter boven de vloerpas. In de zaagsnede wordt het vochtscherm aangebracht met voldoende mortel. Om de stabiliteit van de woning te bewaren wordt dit maximaal 1 meter per keer gedaan. Pas wanneer de snede is opgevuld wordt er verder gewerkt. De vochtschermen dienen elkaar telkens voldoende te overlappen.

 

Er kan gewerkt worden met 4 verschillende soorten vochtschermen:

  • DPC-folies
  • Halfstijve vochtschermen
  • Vochtwerende hydraulische mortels
  • Roestvrije metalen golfplaten

 

De nadelen van onderkappen

Onderkappen is een drastische ingreep. De gehele buitenmuur wordt over de lengte ingezaagd. Dit betekend dat de woning “los” komt te staan van de fundering. Daarnaast is onderkappen ongeschikt voor dikke muren, spouwmuren, onstabiel metselwerk en breuksteen. De werken zijn zeer arbeidsintensief en de klus is hierdoor zeer prijzig. De werken kunnen zorgen voor overlast in de vorm van lawaai en stof. De muren dienen van beide kanten bereikbaar te zijn, zowel binnenshuis als buitenshuis.

 

Het voordeel van onderkappen is de duurzaamheid van de werken. Deze vorm van vochtbestrijding is bijzonder effectief en behoud zijn kwaliteiten door de jaren heen. Het wordt sterk aangeraden om de werken te laten uitvoeren door een professional. Dit gezien de omvang en moeilijkheid van de werken. Bovendien kunt u rekenen op een garantie.