Vochtbestrijding

Verwijderen schimmel

Vochtproblemen hebben vervelende gevolgen voor woning en bewoners. Schimmelvorming is vaak een gevolg. Om dit aan te pakken dient de bron, het vochtprobleem, te worden aangepakt. Pas daarna kan de schimmel effectief worden verwijderd. Hoe? U leest het hier.

Oorzaak: vochtprobleem aanpakken

Vocht is de bron van schimmelvorming in een woning. Om schimmel effectief te verwijderen is het cruciaal om het vochtprobleem aan te pakken. Elk type vochtprobleem vraagt om een specifieke oplossing.

 

  • Wanneer u last heeft van schimmel in de badkamer is een gebrek aan voldoende ventilatie vaak het probleem. Het plaatsen van een ventilatiesysteem of ventilatieroosters kan het vochtprobleem oplossen.
  • Heeft u last van opstijgend vocht? Een behandeling middels een injectiemethode of onderkappen kunnen doeltreffende oplossingen zijn.
  • Zijn uw muren poreus en heeft u last van doorsijpelend of doorslaand vocht? Het impregneren van de muren is een doeltreffende methode om hier een einde aan te maken.

 

Verwijderen schimmel

Schimmelvorming kan men in sommige gevallen zelf aanpakken. Is het probleem echter op grote schaal aanwezig, dan is een behandeling door een professional aan te raden. Hoe groter het schimmelprobleem, hoe groter de blootstelling aan schimmelsporen tijdens de reiniging.

 

Bij de reiniging van schimmel dient men vooral te letten op de schimmelsporen die vrij komen. Wanneer het gaat om droge schimmel zal deze bedekt zijn met kleine sporen die zich bij aanraking gemakkelijk via de lucht verplaatsen. Wanneer deze schimmel wordt aangeraakt kan een schimmelwolk ontstaan die zich gemakkelijk door de rest van de woning verspreidt.

 

Wanneer men droge schimmel gaat verwijderen is het van belang dat de schimmel eerst bevochtigd wordt met een spray. Hierdoor zal de verspreiding van schimmelsporen verminderd worden. Schimmel kan het best verwijderd worden met een regulier schoonmaakmiddel of een oplossing van water en azijn en in hardnekkige gevallen met een oplossing van water en chloor. 

Wanneer u schimmel gaat verwijderen dient u tevens een bondkapje te dragen om het inademen van schimmelsporen tegen te gaan.