aug 09, 2013
Question

Goedemiddag, Ik zou graag willen weten waar het rendement van een warmtepomp vanaf hangt. Alvast bedankt.

Réponse   aug 12, 2013

Beste Stijn de Kimpe,

Het rendement van een warmtepomp wordt weergegeven middels het COP (Coëfficiënt Of Performance). Dit cijfer geeft de verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte energie van de warmtepomp weer. De energie die de warmtepomp verbruikt vindt plaats in de compressor van het systeem. Wanneer u een warmtepomp gaat aanschaffen zult u de COP van het systeem te zien krijgen. Het COP kan sterk verschillen per warmtepomp. 

Het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van meerdere factoren. U dient in gedachten te houden dat hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het afgiftesysteem is, hoe hoger het rendement. Dit wordt ook wel het SPF (Seasonal Performance factor) genoemd. 

Het rendement is ondermeer afhankelijk van:

  • De aanpassing op lage temperaturen. Wanneer het koud is wordt er minder warmte uit de omgeving gehaald.
  • Het SPF
  • De kwaliteit van de isolatie. Daar waar de warmte wordt getransporteerd in het systeem dient de isolatie optimaal te zijn. 
  • Het formaat. Het beste rendement van een warmtepomp wordt behaald op langere termijn. U dient dus het juiste formaat te kiezen. Hij moet niet te krachtig zijn, maar ook niet te zwak, waardoor u moet bijverwarmen.