Warmtepompen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een hr-ketel. De energie is zuiniger, waardoor stookkosten worden beperkt. Dit rendement wordt weergegeven met de COP.

 COP warmtepomp

Wat zegt het COP over een warmtepomp?

COP staat voor Coefficient of Performance, oftewel het prestatiecoëfficiënt. De coëfficiënt geeft het rendement van de machine aan. Het is de verhouding tussen het energieverbruik van de compressor en de warmte in de condensor. Hoe hoger de COP van een warmtepomp, hoe duurzamer de prestaties van het apparaat.

 

COP van verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt met verschillende technieken. De COP van deze warmtepompen verschilt:

  • Lucht/water-warmtepomp: een lucht/water-warmtepomp haalt energie uit de lucht, deze energie wordt gebruikt om water te verwarmen. De hoge COP-waarde maakt deze warmtepomp duurzaam en energiezuinig.
  • Lucht/lucht-warmtepomp: een lucht/lucht warmtepomp warmt lucht van buiten op en pompt deze vervolgens een ruimte in. De werking is te vergelijken met de werking van een airconditioner. Het verschil is dat dit apparaat geen koude, maar warme lucht de ruimte in blaast. De COP van deze warmtepomp is relatief laag.
  • Water/water-warmtepomp: een water/water-warmtepomp pompt water op en verwarmt deze. Het water dat wordt opgepompt kan uit verschillende bronnen komen, zoals de grond of een rivier. Voor verschillende waterbronnen zijn verschillende systemen nodig. Deze verschillen in prijs en rendement.

 

Wat zijn de kosten?

Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving: uit lucht of uit water. Deze energie wordt gratis energie genoemd, want aan het gebruik van lucht of water zijn geen kosten verbonden. Een warmtepomp gebruikt een minimale hoeveelheid elektriciteit om te stoken en geen gas, zoals bijvoorbeeld een cv-ketel.

Wie overweegt een warmtepomp aan te schaffen, kan het beste de kosten en de COP van de warmtepomp tegen elkaar afwegen. Ieder warmtepompsysteem heeft een eigen prijsklasse:

  • Lucht/water-warmtepomp: omdat een lucht/water-warmtepomp energie uit de lucht haalt, kan het apparaat overal worden toegepast. Lucht is immers overal beschikbaar. Het apparaat is prijzig in de aanschaf, zeker in vergelijking met een hr-ketel. Een optelsom van de aanschaf- en montagekosten en de kosten voor het plaatsen van de benodigde buitenunit, leert dat een lucht/water-warmtepomp ruim tienduizend euro kost in de aanschaf. Wanneer rekening wordt gehouden met een eengezinswoning, staat daar een jaarlijkse besparing van ruim honderd euro op energiekosten tegenover. Dit maakt een lucht/water-warmtepomp voor huishoudens financieel oninteressant, dit geldt echter niet voor grotere panden zoals fabrieken en kantoorgebouwen.
  • Water/water-warmtepomp: hetzelfde verhaal geldt voor een water/water-warmtepomp. De aanschafkosten zijn hoog en de besparing is gering. Dit maakt het apparaat vooral interessant voor gebruik in grote panden.
  • Lucht/lucht-warmtepomp: een lucht/lucht-warmtepomp is relatief goedkoop in de aanschaf, in totaal betaalt u ongeveer vierduizend euro voor het apparaat en de montage. Het voordeel van een lucht/lucht-warmtepomp, is dat deze in combinatie met een hr-ketel kan worden gebruikt. De warmtepomp zal dan zoveel mogelijk worden ingezet, zodat de ketel geen gas hoeft te verbruiken. Dit levert een besparing van de energiekosten op.

Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Warmtepompen