Warmtepompen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Een warmtepomp is niet alleen geschikt om een woning te verwarmen. Het kan ook worden ingezet als airconditioning. Via een split airco systeem kan de warmtepomp in de zomer omgekeerd werken, namelijk verkoelend in plaats van verwarmend.

 Split airco

Split airco: werking

Een split airco is de meest voorkomende vorm van warmtepomp airconditioning. Het is in feite gewoon een lucht-lucht warmtepomp. In plaats van warme uit de buitenlucht te halen en deze naar binnen te brengen voor het verwarmen van de woning, wordt er bij een split airco warmte uit de binnenlucht onttrokken en vervolgens aan de buitenlucht afgegeven.   

 

Deze manier van koelen via een warmtepomp valt onder de noemer actief koelen. Actieve warmtepomp koeling wordt gerealiseerd door de werking van de warmtepomp om te keren. Hiervoor is een bepaalde hoeveelheid energie voor nodig en dit kan alleen met lucht-lucht warmtepompen en lucht-water warmtepompen. Er kan echter ook passief worden gekoeld met een warmtepomp.

 

Passief koelen warmtepomp

Passief koelen met een warmtepomp is ecologisch aantrekkelijker, vanwege het lage energieverbruik. Deze manier van koelen is mogelijk met een grond-water warmtepomp en een water-water warmtepomp. Enkel de compressor van de warmtepomp wordt uitgeschakeld en alleen de circulatiepomp zal energie verbruiken. Er wordt gebruik gemaakt van de koelte van de bodem of het water. De circulatiepomp zal koel water door de vloerverwarming en/of radiatoren pompen die vervolgend warmte opnemen uit de binnenlucht. Deze warmte wordt vervolgens weer afgegeven aan de bodem, of het water.

 

Een bijkomend voordeel is dat hierdoor de bodem langzaamaan wordt opgewarmd, wat zal resulteren in een hoger rendement in het stookseizoen. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Warmtepompen