Warmtepompen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Ze onderscheiden zich door de bron waaraan ze de warmte onttrekken. De drie grote bronnen die men gebruikt om warmte te onttrekken zijn bodem, water en lucht.

Soorten warmtepompen

Soorten warmtepompen: verschillende bronnen

Wanneer men de bodem als warmtebron gebruikt dan gebeurt dit door een netwerk van buizen die warmte uit de bodem haalt. Is water de warmtebron, dan neemt men grondwater die men oppompt en hiervan gebruikt men de warmte die het water bevat. Na de afgifte van de warmte wordt het water terug in de bodem gepompt en kan het proces herbeginnen. Als derde is ook lucht een perfecte bron. Hier werkt men met de warmte die men rechtstreeks uit de buitenlucht haalt.

 

Welke soorten warmtepompen worden veelal gebruikt?

Naast de verschillende bronmogelijkheden zijn er ook opnieuw verschillende manieren om de opgewekte warmte aan te wenden. Zo kan men de volgende warmtepompen onderscheiden:

  • De lucht/lucht warmtepomp
  • De lucht/water warmtepomp
  • De water/water  warmtepomp

 

Lucht/lucht
Wanneer men een lucht/lucht warmtepomp gebruikt dan wordt de warmte zoals eerder vermeld gehaald uit de buitenlucht en opgewarmd door middel van een warme luchtblazer.  Bij deze installaties moet men wel rekening houden met het feit dat als het buiten extreem koud is, men moeite heeft om een optimaal rendement te verkrijgen. Bijverwarmen met een ander systeem kan in deze gevallen dus soms nodig zijn.

Lucht/water
Een lucht/water warmtepomp zorgt ervoor dat men de energie uit de lucht haalt en daarna oppompt tot een hogere temperatuur. Hierbij geeft men de warmte af aan water.  Deze systemen zijn ideaal voor de verwarming van een woning maar ook hier is men gedeeltelijk afhankelijk van de temperatuur buiten en kan dit parten spelen.

Water/water
Een derde vorm is de water/water warmtepomp. Hier haalt men de warmte uit water of bodem. In dit geval zijn er drie mogelijkheden:

  1. Het oppompen van water uit een meer of rivier
  2. Verticale grondwarmtewisselaar
  3. Horizontale grondwarmtewisselaar
  4. Warmte halen uit grondwater

Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Warmtepompen