Warmtepompen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Bij de installatie van een zwembad moet u niet alleen aandacht besteden aan het type, de materiaalkeuze en het formaat, maar ook aan de manier waarop u wilt verwarmen. De juiste keuze zal een aardige duit schelen op uw jaarlijkse energierekening. Daarom zetten producenten steeds meer in op hernieuwbare of ‘groene’ energie, al dan niet in combinatie met andere methodes.

Warmtepomp zwembad

Methodes om uw zwembadwater te verwarmen

U kan voor een aangename watertemperatuur zorgen met vloerverwarming (vooral voor binnenzwembaden), een warmtewisselaar (= soort elektrische weerstand) die de warmte overbrengt van een externe warmtebron zoals een cv-ketel of zonneboiler of een warmtepomp, dikwijls gecombineerd met een warmtewisselaar.

In een binnenzwembad kan u de temperatuur makkelijk op hetzelfde peil houden, maar tegelijk is een goed ontvochtigingssysteem of dampscherm onontbeerlijk.

Zwemt u liever in open lucht, dan weet u dat de temperaturen buiten nooit constant zijn, en zeker niet in België. Het energieverbruik voor het opwarmen van het water is recht evenredig met temperatuurschommelingen. Zonnecollectoren zouden de voordeligste oplossing zijn, maar als er geen zon is, dan zwemt u in koud water… De tweede voordeligste oplossing is de combinatie van zonnepanelen (speciaal type voor zwembaden) met een warmtepomp. Bijna altijd kiest men voor het type Lucht/Water. In een afzonderlijk artikel van onze informatiegids over warmtepompen komen de andere types uitgebreid aan bod.

  

Warmtepomp zwembad: hoe werkt dit principe?

70 tot 80% van de energie komt uit de omgevingslucht en wordt omgezet in gratis warmte, die wordt afgegeven aan het water. Voor de andere 20% is minimale aandrijving nodig van een andere energiebron. Eigenlijk werkt een warmtepomp zoals een koelkastsysteem, maar dan omgekeerd. Via een ventilator wordt de buitenlucht aangezogen, die door een met gas gevulde warmtewisselaar gaat, waar de lucht het gas opwarmt, dat dan naar een compressor wordt gevoerd. Daar wordt dit gas onder druk gezet en zo wordt de relatief lage temperatuur opgedreven, waarna het via de warmtepomp door buizen circuleert. Voor kleine zwembaden kan een elektrische warmtewisselaar gebruikt worden, die direct is geïntegreerd in het filtersysteem. Voor grotere zwembaden is een cv-warmtewisselaar aan te raden. Modellen in titanium zijn corrosie- en chloorbestendig, zodat deze zeker de voorkeur genieten in zout water.

Omdat de meeste zwemliefhebbers een zwempartijtje onder 10° of boven 30°C niet als aangenaam ervaren, bieden warmtepompen een ideale oplossing, want ze garanderen het hoogste rendement bij buitentemperaturen tussen 10 en 25°C. Zelfs als u het systeem instelt op 28°C moet de pomp minimaal presteren. Door de beperkte temperatuurverschillen tussen de warmtebron (de lucht uit de omgeving) en het afgiftesysteem, ligt het energieverbruik tot 4X lager dan wanneer u een klassiek verwarmingssysteem zou gebruiken.

 

Waarop moet u letten bij de aanschaf?

  • Hoe groter uw zwembad, hoe hoger de capaciteit van de warmtepomp moet zijn, want ze moet beter presteren.
  • Er is een groot verschil tussen een systeem voor een binnen- of een buitenzwembad. In het laatste geval ligt de buitentemperatuur in de lente en de herfst veel lager dan in de zomer. Wilt u tijdens de koudere maanden toch buiten baantjes trekken, dan moet u investeren in een duurdere en betere warmtepomp.
  • Het optimaal functioneren heeft ook te maken met het aantal uren dat de waterfilterpomp werkt.
  • Voor een buitenzwembad is een afdekzeil of (automatisch) rolluiksysteem beslist geen luxe, want hoe meer uren uw zwembad is afgedekt, hoe minder energie de waterpomp moet leveren om het water op te warmen.
  • De COP, de ‘Coefficient of Performance’ of  SPF, de ‘Seasonal Performance Factor’ bepalen het theoretische rendement van de warmtepomp, of, anders gezegd, de verhouding tussen de hoeveelheid warmte die wordt afgegeven en de hoeveelheid energie die wordt verbruikt. Hoe hoger dit cijfer, hoe hoger het rendement. Let wel op dat u de COP-waarde, die altijd op het verplichte energielabel staat, juist interpreteert: de waarde wordt altijd aangegeven voor een bepaalde buitentemperatuur en voor een bepaalde luchtvochtigheid. Neem deze twee factoren daarom altijd als uitgangspunt. Een pomp met een COP berekend op 25°C buitentemperatuur zal veel goedkoper zijn dan een model berekend op 15°C.

 

Warmtepomp zwembad: hoe en waar moet u ze installeren?

  • Omdat de warmtepomp koude lucht blaast, die moet afgevoerd worden, is het belangrijk om de installatie niet in een afgesloten ruimte te plaatsen, want die zou daardoor snel afkoelen en het rendement doen dalen.  Plaats ze bij voorkeur buiten, liefst binnen een afstand van 7 à 8 m van het zwembad, niet in de buurt van planten of struiken, en zo dicht mogelijk bij de technische installatie.
  • Moderne installaties zijn geluidsarm, maar vreest u toch geluidsoverlast, plaats ze dan achter een muur, scherm of dichte beplanting.
  • Volg nauwgezet de onderhoudsinstructies. Zo is het belangrijk dat de installatie een voldoende aantal uren per dag blijft draaien.
  • Dek uw zwembad zoveel mogelijk af als u het niet gebruikt en zeker ’s nachts: dat verlengt de levensduur van uw installatie en verlaagt uw energiefactuur.

 

Warmtepomp zwembad: wat kost het?

Rekening houdende met hogervermelde aandachtspunten, zal u voor een klein zwembad al een warmtepomp vinden rond 1000 euro. Voor een zwembad van 120 m3 met een buitentemperatuur van 8° C en een hoge COP-waarde telt u zo’n 5000 euro neer. Daartussen ligt een waaier aan mogelijkheden. Daarbij komen eventuele installatiekosten, de prijs van een elektrische of cv-warmtewisselaar, al dan niet uit titanium (tussen 250 en 1700 euro).

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Warmtepompen