Warmtepompen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Aan het energieverbruik van huishoudens en bedrijven valt nog veel te verbeteren. Fossiele brandstoffen kunnen worden vervangen door lucht en water. Dit kan met een warmtepomp. Omdat deze apparaten duur zijn in de aanschaf, speelt de levensduur van een warmtepomp een belangrijke rol in de afweging om over te stappen op het gebruik van deze dit duurzame apparaat.

 Levensduur warmtepomp

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

Om een goed beeld te krijgen van de levensduur van een warmtepomp, kan deze worden vergeleken met die van een hr-ketel. Een hr-ketel gaat maximaal vijftien jaar mee. Een warmtepomp gaat daarentegen minimaal vijftien jaar mee, wie geluk heeft doet 25 jaar met zijn apparaat. Dit betekent dat warmtepompen qua levensduur een klein streepje voor hebben op hr-ketels.

 

Wat zijn de aanschafkosten voor een warmtepomp?

Naast de levensduur van de warmtepomp, spelen de kosten voor het apparaat een rol. Deze zijn afhankelijk van het systeem van het apparaat. Er zijn verschillende warmtepompen op de markt die aan de hand van verschillende technieken werken:

  • Lucht/lucht-warmtepomp: deze pomp haalt lucht van buiten, warmt deze op en blaast deze vervolgens uw huis in. De werking lijkt op die van een airconditioner, alleen werkt dit apparaat met warme in plaats van koele lucht. Een lucht/lucht-warmtepomp is relatief voordelig in de aanschaf. De kosten voor het apparaat liggen tussen 4000 en 8000 euro.
  • Water/water-warmtepomp: deze pomp haalt water uit de bodem, warmt deze op en leidt het water door uw woning. Vanwege de constante temperatuur van het bodemwater, heeft dit apparaat een hoog rendement. De kosten voor de aanschaf zijn erg hoog, omdat er pijpen moeten worden aangelegd die het grondwater op een diep niveau op kunnen pompen. U besteedt voor de aanschaf en de montage tussen de 15.000 en 20.000 euro.
  • Lucht/water-warmtepomp: deze pomp gebruikt lucht van buiten om water op te warmen. Dit warme water wordt vervolgens door uw woning gepompt. Een lucht/water-warmtepomp zit wat betreft de aanschafkosten in de middenmoot. U kunt rekening houden met een investering van minimaal 10.000 en maximaal 15.000 euro.
  • Hybride warmtepomp: een hybride warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met een Cv-ketel. Dit heeft twee interessante voordelen. Ten eerste gebruikt u altijd het apparaat dat op dat moment het meest energiezuinig is. Een warmtepomp die buitenlucht gebruikt, verbruikt veel energie als het ’s winters koud is. Dan moet de lucht immers flink worden opgewarmd. Het systeem bepaalt zelf welk apparaat op welk moment het meest zuinig is, daar hoeft u niet over na te denken. Ten tweede is de aanschafprijs aantrekkelijk. U betaalt minimaal 5000 en maximaal 7000 euro voor een hybride warmtepomp.

Kortom, een warmtepomp kan een flinke investering vergen, hoewel er mogelijkheden zijn die relatief voordelig zijn. De levensduur van warmtepompen speelt ook een rol, houd hiermee rekening wanneer u de aanschafprijzen van warmtepompen met hr-ketels vergelijkt.

 

Het aansluiten van een warmtepomp

Het aansluiten van een warmtepomp kan een hele operatie betekenen. Er wordt niet alleen een apparaat in uw woning geplaatst, maar mogelijk moeten er ook buitenunits worden aangesloten of diepe gaten in de grond worden geboord. Dit speelt natuurlijk een rol in de afweging om een warmtepomp aan te schaffen. De duurzaamheid van een warmtepomp kan in deze afweging ook een belangrijke rol spelen.


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Warmtepompen