Dat een warmtepomp ook kan worden ingezet als airconditioner is minder algemeen bekend. Lees hier meer over de oplossingen die een warmtepomp gedurende de zomer kan bieden.

Door vloerverwarming met een warmtepomp te combineren verwarmt u nog milieuvriendelijker. Lees hier wat de voordelen van deze combinatie zijn.

Het rendement van warmtepompen wordt doorgaans aangegeven door middel van het Coefficient Of Performance (COP). Deze waarde valt in de werkelijkheid echter vaak hoger uit dan het daadwerkelijke rendement van een warmtepomp. Daarom kan men beter rekening houden met het Seasonal Performance Factor (SPF).

Bent u van plan om een warmtepomp aan te schaffen? Dan maakt u aanspraak op premies van de netbeheerders en sommige gemeenten of provincies.

De universiteit van Gent heeft in samenwerking met het bedrijf Caloritum een chemische warmtepomp ontwikkeld die restwarmte kan omzetten in warmte op een hoog temperatuurniveau.

De Daikin VRV VI warmtepomp wint de Plus X Award 2013. Innovatie en comfort staan centraal bij deze nieuwe generatie warmtepompen.

Ook onder het vriespunt blijft er warmte geproduceerd worden in natuurlijke materialen als water, bodem en lucht. Warmtepompen kunnen deze warmte dan ook in de winter recupereren. Lucht warmtepompen kunnen warmte genereren tot ongeveer -10°. Warmtepompen die warmte halen uit de bodem of grondwater hebben hierdoor niet te maken met temperaturen onder het vriespunt.

Het rendement van een warmtepomp wordt aangegeven met de Coëfficiënt of Performance (COP). Bij de fabricatie dient het COP verplicht te worden aangegeven op de warmtepomp. Toch gaat het om onvolledige informatie. De COP houd geen rekening met alle variabelen die van invloed zijn op het rendement van een warmtepomp.

Bent u van plan om een warmtepomp aan te schaffen en te plaatsen? Bedenk van te voren dat u in sommige gevallen een vergunning moet aanvragen of dat er een meldingsplicht van kracht is. Bekijk hier in welke gevallen er een vergunningsplicht of meldingsplicht van kracht is.

Energiezuinig bouwen heeft vele voordelen, de aanschafkost van bij voorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen is echter hoog. Freya van den Bossche van Energie gaat dit aanpakken.

Wanneer u een warmtepomp wilt installeren kunt u genieten van premies van zowel uw netbeheerder als uw gemeente. Hier vindt u een overzicht van de premies in 2013.