Warmtepomp

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke en zeer rendabele vervanger van een klassieke verwarmingsinstallatie. Sinds de energieprijzen blijven stijgen is het des te belangrijk om hier adequaat op te kunnen reageren. Met een warmtepomp is dit mogelijk. Het systeem haalt de warmte voor het grootste gedeelte uit de grond, het water of de lucht. U bespaart dus op uw energiefactuur en u beschermd gelijktijdig het milieu.

 

Premies warmtepomp 2013

Wanneer u een warmtepomp wilt installeren kunt u genieten van premies van zowel uw netbeheerder als uw gemeente. Hierbij een overzicht van de premies in 2013:

 

Premie netbeheerder

 • Gaat u de warmtepomp plaatsen in een bestaande woning, dan krijgt u een premie van uw netbeheerder. Deze premie is geldig op zowel een elektrische compressiewarmtepomp als een gaswarmtepomp. U dient te voldoen aan de volgende voorwaarden:
  • De plaatsing dient te worden gedaan door een installateur.
  • Alleen facturen van maximaal 1 jaar oud komen in aanmerking. De factuurdatum bepaald of deze van 2012 of 2013 is.
  • Alleen woningen die voor 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet van de netbeheerder kunnen de premie ontvangen.
  • Zwembadverwarming valt niet onder deze premie.
  • Het mag niet gaan om een warmtepomp voor actieve koeling.
  • U dient de aanvraag maximaal 12 maanden na de factuurdatum te doen bij uw netbeheerder, middels een aanvraagformulier.

 

De premie heeft een maximum van €1700. Dit bedrag is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp.

 

Premie gemeente

Via de gemeente kunt u in aanmerking komen voor een gemeentelijke premie. Dit is echter afhankelijk per gemeente. U kunt dit bekijken via de subsidiezoeker op energiesparen.be

 

Let op:

Sinds 2012 komen warmtepompen niet meer in aanmerking voor fiscale voordelen van de overheid. Om dit op te vangen wil de Vlaamse minister Freya van den Bossche een premie van €15.000 toekennen op een installatie van een warmtepomp in combinatie met een grondige isolatie van de bestaande woning. Dit plan is echter nog in de ontwikeklingsfase. 

 

Bron: www.vlaanderen.be