Warmtepomp

Ecologisch en duurzaam bouwen wordt door de Belgische overheid gestimuleerd, zo ook de installatie van een warmtepomp. Bent u van plan om een warmtepomp aan te schaffen? Dan maakt u aanspraak op premies van de netbeheerders en sommige gemeenten of provincies. 

Subsidie netbeheerder

Via de netwerkbeheerder kunt u een premie voor de installatie van uw warmtepomp ontvangen, hier zijn echter wel de volgende voorwaarden aan verbonden:

  • De datum op de eindfactuur van de werken bepaald de voorwaarden en de hoogte van de premie. Voor eindfacturen van 2013 gelden andere voorwaarden als die van 2014.

            Eindfactuur uiterlijk 31-12-2013:

            De premie geldt alleen voor woningen, wooneenheden of woongebouwen in het Vlaamse gewest die voor 1-1-2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet.

            Eindfactuur uiterlijk 31-12-2013:

            De premie geldt voor alle woningen, wooneenheden, woongebouwen in het Vlaamse gewest die uiterlijk op 31-12-2013 aangesloten werden op het elektriciteitsnet.

  • Het aanvraagformulier voor de premie dient uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum aan de netbeheerder zijn gegeven.
  • De premie is enkel geldig wanneer er een nieuwe elektrische of gaswarmtepomp wordt geplaatst voor de verwarming van een ruimte of voor sanitair water. De warmtepomp mag niet worden gebruikt voor de verwarming van een zwembad.
  • De warmtepomp dient geplaatst te worden door een aannemer.
  • In het aanvraagformulier kunt u lezen aan welke technische eisen de warmtepomp moet voldoen.

 

De berekening van de premie verschilt per warmtepomp (elektrisch of gas). In het aanvraagformulier kunt u zien hoe de berekening wordt uitgevoerd. De premie bedraagt maximaal 1700,- en is afhankelijk van het type warmtepomp, de COP en het vermogen van de pomp.

 

Subsidie gemeente

Er zijn gemeenten en provincies die premies geven voor de installatie van warmtepompen. U kunt dit gemakkelijk navragen bij uw gemeente. U kunt ook een en ander nakijken op de website van energiesparen