Warmtepomp

Het rendement van warmtepompen wordt doorgaans aangegeven door middel van het Coefficient Of Performance (COP). Deze waarde valt in de werkelijkheid echter vaak hoger uit dan het daadwerkelijke rendement van een warmtepomp. Daarom kan men beter rekening houden met het Seasonal Performance Factor (SPF). 

Wat is de COP-waarde?

De COP-waarde geeft de verhouding tussen het elektriciteitsverbruik en de afgegeven warmte aan. Het COP geeft echter het theoretische rendement van een warmtepomp aan. Het wordt gemeten bij nominale voorwaarden. Dit betekend dat de brontemperatuur en de afgiftewaarde voordelig zijn. Bijvoorbeeld 0 graden en 35 graden. Dit is echter theoretisch, want de bronwaarde kan heel goed onder nul zijn, en om een woning te verwarmen is bijvoorbeeld water nodig van 60 graden.

 

SPF: een realistischere weergave

Om toch een goed idee van het rendement van een warmtepomp te krijgen, kan men beter naar de SPF-waarde kijken. De SPF-waarde geeft het gemiddelde rendement van de warmtepomp over een volledig stookseizoen weer. De SPF-waarde ligt doorgaans lager dan de COP-waarde en gefet een realistischer beeld van het rendement van een warmtepomp. Bij de meting van de SPF-waarde wordt rekening gehouden met mechanische, elektrische en thermische verliezen.

 

Bent u van plan om een warmtepomp aan te schaffen? Kijkt u dan zowel naar de COp-waarde als de SPF-waarde.