Warmtepomp

Elke dag gaan er nog enorme hoeveelheden laagcalorische warmte verloren op industrieterreinen, over de hele wereld. De universiteit van Gent heeft in samenwerking met het bedrijf Caloritum een chemische warmtepomp ontwikkeld die deze restwarmte kan omzetten in warmte op een hoog temperatuurniveau.

Warmterecuperatie met warmtepomp

Alleen al binnen het havengebied van Antwerpen gaat elk jaar naar schatting 480MW aan warmte verloren. Dit staat gelijk aan de energie die nodig is om de hele stad Antwerpen gedurende een jaar te verwarmen. Deze warmte wordt gewoonweg uitgestoten in de atmosfeer.

 

De laagcalorische restwarmte uit de industrie ligt tussen de 75 en 150 graden. Hiermee kan niks gedaan worden binnen de industrie. De chemische warmtepomp die de ingenieurs van de universiteit van Gent en het bedrijf Caloritum hebben ontwikkeld kan deze restwarmte echter verhogen naar 200 graden. Bij deze temperatuur kan de warmte worden hergebruikt voor industrieprocessen.

 

Patent op warmtepomp

Het ontwerp is geanalyseerd en goedgekeurd door het onafhankelijke instituut ECN in Nederland. Er wordt gesproken van een ware doorbraak op het gebied van warmterecuperatie. Het proces is inmiddels gepatenteerd en het is de bedoeling dat er een concept wordt ontwikkeld voor industriële processen. Later zou het ook kunnen worden aangewend voor kleinere systemen.