Warmtepomp airconditioning

Dat een warmtepomp zorgt voor de verwarming van een woning en water is bij de meesten wel bekend. Dat een warmtepomp ook kan worden ingezet als airconditioner is minder algemeen bekend. Lees hier meer over de oplossingen die een warmtepomp gedurende de zomer kan bieden. 

Voordelen airconditioning warmtepomp

Koelen via een warmtepomp brengt enkele voordelen met zich mee. Zo zijn er geen aparte airconditioningsystemen meer nodig die het interieur kunnen verstoren. Er hoeven geen toestellen meer aan de gevel te worden gemonteerd, hetgeen de uitstraling van uw woning negatief beïnvloed. Het koeleffect van een warmtepomp is wat zachter dan die van een airconditioningsysteem. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en de capaciteit is zeker toereikend in het Belgische klimaat.

 

Een ander groot voordeel is de besparing op de energiefactuur. Airconditioningsystemen verbruiken veel energie, daar waar een warmtepomp zeer energiezuinig werkt. Dit kan oplopen tot een verbruik dat drie keer zo laag ligt.

 

Actief en passief koelen warmtepomp

Een warmtepomp kan op twee verschillende manieren koelen, actief en passief. Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp omgekeerd. De warmte van de woning wordt onttrokken en aan de buitenlucht afgegeven.

 

Actieve koeling vergt meer energie dan passieve koeling en is hierdoor minder interessant. Bij passief koelen wordt de koelte uit de bodem gehaald en afgegeven aan de woning. De warmte uit de woning wordt terug afgegeven aan de ondergrond. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de bodem langzaamaan wordt voorverwarmd voor het nieuwe stookseizoen. Met passief koelen kan tot drie keer minder energie worden verbruikt dan een klassiek airconditioning systeem.