Waterverzachter : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Waterverzachter

Een waterontharder gebruiken? De kwaliteit en de samenstelling van uw huidige leidingwater zijn de beste aanwijzingen bij de keuze voor een waterontharder. Ten tweede dient er gekeken te worden naar het gebruik van het water; is het voor consumptie of sanitairgebruik? Het verbruik speelt een derde rol bij de keuze, hoeveel personen zullen gebruik gaan maken van het water?

 Waterontharder

Algemene adviezen waterontharder

Het eerste dat u dient te onderzoeken is het water dat u wilt gaan behandelen. Als het om leidingwater gaat kunt u informatie over de samenstelling inwinnen bij uw leverancier. Daarna kunt u beslissen welke behandeling nodig is en of een behandeling wel nodig is. Wanneer het gaat om het zuiveren van regenwater, bronwater of grondwater dan kunt een (betaald) onderzoek laten uitvoeren in een daarvoor bestemd laboratorium. Zij kunnen u daarna de gewenste informatie over de samenstelling van het water geven.

 

Daarna is het belangrijk om te kijken waar het water voor gebruikt zal gaan worden. Wordt het gefilterde water gebruikt met sanitaire doeleinden of voor consumptie? In beide gevallen zult u een andere eis stellen aan het gefilterde water.

Wanneer het doel bijvoorbeeld de smaak van het water verbeteren is, dan zult u geen hoogwaardige osmosefilter nodig hebben. Wilt u een bepaald element uit het water filteren, bekijk dan goed welke filters hier het meest geschikt voor zijn.

 

Wat betreft de kosten, laat u goed informeren over de installatiekosten, maar ook de Osten van vervangend materiaal zoals hars, zout, filters en actief kool. Ook de onderhoudskosten dient u niet te vergeten bij uw berekeningen. Houd deze kostenposten in uw achterhoofd wanneer u meerdere offertes gaat vergelijken.

 

Waterontharder met ionenwisselende harsen

 

 • Capaciteit

U moet de goede afmeting van de waterontharder te kiezen om zo de juiste hoeveelheid hars te kunnen gebruiken. De hoeveelheid hars die u nodig heeft voor een correcte filtering hangt af van de hardheid van het water en het aantal gebruikers.

Bijvoorbeeld:

 • Water van 20 TH (franse graden), 2 personen: minder dan 10 liter hars
 • Water van 35 TH (franse graden), 2 personen: 10 liter hars
 • Water van 20 TH (franse graden), 4 personen: 10 liter hars
 • Water van 35 TH (franse graden), 4 personen: 15 tot 20 liter hars

Grotere hoeveelheden hars (30 liter) zijn enkel nodig wanneer het water extreem hard is (40-50 TH) of al het aantal gebruikers hoger ligt (6 à 10 personen).

 • Type ontharder

De regeneratie van de hars kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Chronometrisch: tijdsgestuurd, dus de regeneratie vind plaats op gezette tijden
 • Volumetrisch: de regeneratie vind plaats nadat er een bepaalde hoeveelheid water is gepasseerd
 • Regeneratie zout

Kies een zoutsoort van goede kwaliteit, zodat de regeneratie zo efficiënt mogelijk wordt uitgevoerd. Controleer ook dat het zout voldoet aan de Europeserichtlijn EN 973 type A.

 

Waterontharder met omgekeerde osmose

 

 • Druk

De druk van uw waterkraan is van belang bij de keuze voor een waterontharder met omgekeerde osmose. Wanneer de druk niet hoog genoeg is zal er een pomp moeten worden geïnstalleerd. Om de druk bij u thuis te kennen kunt u een loodgieter een mering laten verrichten of u kunt navraag doen bij uw waterbedrijf.

Wanneer de druk onder de 3,5 Bar ligt zal u moeten kiezen voor een ontharder met een pomp.

 

 • UV filter

Wanneer u regenwater of grondwater wilt filteren kunt u de kwaliteit van het water wat betreft bacteriën zeker stellen met een UV filter.

 

 • Type osmose filter

Waterontharders met omgekeerde osmose kunnen 2 meter van de kraan worden geplaatst, bijvoorbeeld in de kelder van uw woning. Er zal dan een buis worden aangelegd naar de kraan.

Wie geen gaten wil maken in het werkblad van de keuken kan voor een ontharder kiezen met een speciale aansluiting voor de kraan.

 

 • Het aantal gebruikers

Net als de waterontharder met wisselende ionen dient er bij een ontharder met omgekeerde osmose rekening worden gehouden met het aantal gebruikers. Wanneer de ontharder met een reservoir functioneert dient deze te worden afgesteld op het aantal gebruikers. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Waterverzachter