Waterverzachter : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Waterverzachter

Kalkaanslag verwijderen is een vervelend klusje. Het beste is dan ook dat u kalkaanslag voorkomt. Het probleem ontstaat omdat u (te) hard water gebruikt, en vooral als u het water verwarmt. Dan hecht deze witte aanslag (calcium- en magnesiumionen) zich vast aan het oppervlak dat met het water in contact kwam. Dit fenomeen noemt men ook ketelsteen of kalksteen. De chemische benaming is calciumcarbonaat of CaCO3.

kalkaanslag verwijderen

Let op de zuurtegraad van reinigings- en ontkalkingsmiddelen

De pH-waarde geeft aan hoe zuur een waterige oplossing is. Als maatstaf nemen we water, dat een neutrale zuurtegraad van pH = 7 heeft. Zure producten met een pH-waarde lager dan 7, zijn geschikt zijn om kalkaanslag te verwijderen. Bovenaan het lijstje van sterke zuren prijken citroenzuur (pH = 1), azijn (pH = 2) en cola (pH = 2,5). Daartegenover staan basische producten met een pH groter dan 7, en die zijn vooral geschikt voor alkalische reinigingsmiddelen waarmee u vet verwijdert (soda, zeep, ammonia…).

 

Kalkaanslag verwijderen met antikalkmiddelen uit de handel

Wie een  beetje milieubewust is, kiest voor biologisch afbreekbare producten. Elke fabrikant van kant-en-klare ontkalkingsmiddelen vermeldt alle relevante informatie op elk artikel en laat u de keuze. Heel wat van deze handige producten ontwikkelden een unieke technologie op basis van polymeren die de kalkaanslag oplossen en de matte waas verwijderen. Uw sanitair, tegels, porselein, glas enz. krijgen opnieuw een schitterende glans. Het product doet de waterdruppels wegrollen en beschermt het aangetaste oppervlak.  Gebruik deze producten echter niet voor geëmailleerde metalen voorwerpen, marmer of gedecoreerde wanden.

 

Kalkaanslag verwijderen met huis- tuin- en keukenmiddelen

Met de ouderwetse huis-, tuin- en keukenmiddeltjes en de nodige poets-inspanningen bereikt u beslist goede resultaten.

  • Toilet: ‘s nachts een scheutje azijn, cola of steradent-tablet laten inwerken.
  • Randen van bad of lavabo: leg een handdoek, gedrenkt in karnemelk, een nachtje tegen de randen en spoel daarna de kalkresten weg, eventueel met wat azijn.
  • Chroomkranen, randen ramen en douche, roestvrij staal: als u na elk gebruik de kranen enz. droog wrijft, voorkomt u kalkaanslag in de toekomst. Gebruik een oplossing van water en azijn, waarin u bijvoorbeeld de douchekop of kraan laat trekken of spuit wc-reiniger op of tussen de randen van ramen of douchecabine. Eventueel kunt u voorwerpen uit roestvrij staal schoonmaken met een zacht schuursponsje gedrenkt in azijn; even laten intrekken en naspoelen.
  • Waterkoker en koffiezetapparaat: kunt u ontkalken met een oplossing van water en twee theelepels citroenzuur of met azijn. Om geen bijsmaak te krijgen is het aan te raden dat u 2 tot 3x het apparaat enkel met water laat doorlopen.
  • Glaswerk en servies: wrijf het materiaal in met een halve citroen of laat weken in een bad met warm water en een versneden aardappel.
  • Stoomstrijkijzer: vul het met gedistilleerd of gefilterd water of condenswater uit de afvoer van de droogmachine. Wie gewoon leidingwater gebruikt moet regelmatig spoelen met 50% water en 50% azijn. Daarna laat u het ijzer enkele minuten stomen, afkoelen en spoelt u na met gedistilleerd water.
  • Wasmachine: laat eens per maand uw machine draaien op 40°C met een halve liter azijn.
  • Vaatwasser: de meeste toestellen hebben een ingebouwde ontharder.

 

Extra tip:

Gebruik nooit zeep en azijn samen, want zo ontstaat er azijnzuur en blijft zeep als een vetlaag kleven op sanitair enz.

 

Besluit

Wie kiest voor een waterontharder zal geen tijd verspillen aan kalkaanslag verwijderen en moet geen geld uitgeven aan ontkalkingsproducten!


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Waterverzachter