Waterverzachter : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Waterverzachter

Om hard leidingwater zachter te maken bestaan er verschillende oplossingen. Een goedkoop alternatief voor de waterontharder op basis van ionenwisselende harsen (dat ook wel voor discussie zorgt) is de waterontharder magneet. Wie niet weet hoe deze apparaatjes functioneren, zal zich afvragen óf ze wel werken en hoe ze werken.

Waterontharder magneet

Misverstanden en foutieve benamingen waterontharder magneet

Een belangrijk onderscheid dat u eerst moet maken is dat deze toestelletjes, die in de volksmond ook vaak antikalk-magneten worden genoemd, géén kalkresidu’s uit het water halen zoals dit gebeurt via de harsreservoirs. Een duidelijkere naam die wel de lading dekt is kalkneutralisator.

 

Werking in theorie en praktijk

U weet dat, wanneer u twee magneten met dezelfde polen tegen elkaar probeert te houden, ze elkaar afstoten. Door de trillingen die de waterontharder-magneet veroorzaakt worden alle calcium- en magnesiumdeeltjes negatief geladen en stoten ze elkaar af. De kalkdeeltjes blijven ‘zweven’ en zetten zich niet vast op de leidingen. Nadat het water langs de magneet is gepasseerd, blijft de lading ongeveer 70u actief. Binnen deze tijdspanne heeft het water normaal gezien de woning verlaten via diverse afvoerkanalen.

 

Anders geformuleerd betekent dit dat de kristalstructuren van calciumcarbonaat (CaCO3) niet meer als calciet worden gekristalliseerd, maar wel als aragoniet. Deze laatste kristallen zijn dichter en harder van structuur, maar merkbaar beter oplosbaar in water. De samenstelling van het water verandert dus niet.

  • Er worden geen ‘gezonde’ elementen aan uw water onttrokken en er worden ook geen schadelijke stoffen aan toegevoegd.
  • Ook worden oude, bestaande kalkaanslagen geleidelijk aan afgebroken tot een fijne poedervorm en zo afgevoerd met het spoelwater zonder verstoppingen te veroorzaken.
  • Nieuwe kalkvorming krijgt kans meer.

 

Tip

Vooraleer u een of meerdere toestelletjes op uw leidingen plaatst (meestal te bevestigen met een klem) moet u nagaan welk soort leidingen u heeft. Op loden buizen mag het systeem niet worden toegepast. Koop apparaten die zijn aangepast aan de diameter van uw koperen of kunststofbuizen en aan hun lengte. Ook moet u rekening houden met de verbruiksdebieten. De meeste apparaten hebben vooraf ingestelde frequenties, die u eventueel zelf kan aanpassen.

Hoe goed zijn de resultaten van een waterontharder magneet?

U mag niet verwachten dat u hetzelfde doel bereikt als met een waterontharder met een ionenwisselaar, want deze apparaatjes halen GEEN KALK uit het water en maken het water NIET ZACHTER.

  • Het magnetisme is ook lokaal. Als het water stroomt, ondergaat het heel kort (minder dan 1 seconde) het effect van het magnetische veld. Het gaat om parallelle inductie, want de veldlijnen van de elektromagneten lopen evenwijdig met de waterstroom. De energieoverdracht is dus gering.
  • De behandeling is discontinu, want de waterontharder magneet werkt enkel tijdens het tappen. Als het water niet stroomt, dan is het water achter het toestelletje onbehandeld.
  • In de handel vindt u voor enkele euro’s ook magnetische ballen  of kogels die u in de korf van uw vaatwasser of tussen het wasgoed in de wasmachine legt, en die kalkvorming zouden tegenhouden.
  • Er zijn geen testresultaten gekend, omdat het effect in praktijk moeilijk meetbaar is. Daarom zijn de meningen verdeeld. Een waterontharder magneet is in elk geval niet bedoeld voor bedrijven waar veel watervolume verbruikt wordt.

 

Milieuvoordelen

Deze apparaatjes brengen geen ongewenste veranderingen in de samenstelling van het leidingwater, ze gebruiken geen chemicaliën en vergen geen onderhoud.


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Waterverzachter