Waterverzachter : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Waterverzachter

Onthardingszout wordt gebruikt in een waterontharder dat werkt met een ionenwisselaar. Het zout zorgt er voor dat de harsbolletjes die het calcium uit het water onttrekken weer schoon worden gespoeld. Welke zouten geschikt zijn voor onthardingszout vindt u hier, evenals de meest gestelde vragen over regeneratiezout.

Onthardingszout

In een waterontharder wordt het leidingwater door het harsreservoir gestuurd. Daar onttrekken kunstharsbolletjes calcium- en magnesiumionen aan het water en houden deze vast. Wanneer de harskorreltjes verzadigd zijn moet de ontharder geregenereerd worden. Dit gebeurt vanuit het pekelreservoir dat een water- en zoutoplossing met onthardingszout over de harsbolletjes leidt waardoor die hun calcium en magnesium loslaten en ze opnieuw natrium kunnen opnemen. Na regeneratie zijn de harsbolletjes opnieuw klaar om het water te ontharden.

 

Welke soorten onthardingszout onderscheiden we?

Onthardingszout kan men in drie grote groepen indelen:

 • Rotszout
  • komt als bodemmineraal voor
  • wordt via mijnmethodes uit ondergrondse zoutvoorraden gehaald
  • bevat tussen 98 en 99% natriumchloride
  • het water-onoplosbaarheidsgehalte bedraagt 0,5 – 1,5% en is voornamelijk calciumsulfaat
  • omdat het veel materie bevat die niet oplosbaar is in water, moeten de onthardingsreservoirs vaker schoongemaakt worden
  • is goedkoper dan de meeste andere zoutsoorten
 • Zeezout
  • wordt als natuurlijk product verkregen door verdamping van zeewater
  • bevat 85% natriumchloride
  • het water-onoplosbaarheidsgehalte is minder dan 0,03 %
  • wordt meestal in kristalvorm verkocht of ook als kogeltjes
  • bevat wat meer materie die niet in water kan oplossen dan ingedampt zeezout
 • Ingedampt zout
  • via mijnmethodes haalt men onopgelost zout naar de oppervlakte
  • daarna wordt het vocht verdampt waarvoor men energie van natuurlijk gas of kool gebruikt
  • bevat 99,6 tot 99,99% natriumchloride.

 

Welke zoutsoorten zijn geschikt voor uw waterontharder?

Elke leverancier zal u daarbij  graag adviseren en heeft beslist het juiste gamma onthardingszouten in zijn assortiment. Voor elk type installatie is er een aangewezen type regeneratiezout. Zo bestaan er zoutkristallen voor diverse types waterontharders, die klontervorming tegengaan. Zowel voor vaatwassers, huishoudelijk of industrieel gebruik of zwembaden bestaan er granulaire onthardingszouten in kussenvorm of als ronde tabletten… Voor industriële doeleinden is er fijn, middel-grof of grof zout, vacuümzout of zoutblokken.

 

FAQ over onthardingszout

 

1.       Mag onthardingszout gemengd worden?

In principe is dat niet schadelijk, maar voor sommige waterontharders zijn specifieke producten ontworpen. Alternatieve zoutproducten kunnen de werking negatief beïnvloeden. Ingedampt zout mengen met rotszout kan uw reservoir doen verstoppen.

2.       Hoe vaak moet u zout toevoegen?

Zout wordt meestal toegevoegd aan het reservoir tijdens de regeneratie. Hoe vaker een ontharder wordt geregenereerd, hoe vaker u zout moet toevoegen. Controleer best 1X per maand. Met het oog op voldoende productie van onthard water moet u het zoutgehalte altijd minstens ‘half vol’ houden.

3.       Hoe komt het dat, ondanks zouttoevoeging, uw water soms niet zachter wordt?

Zout moet eerst een tijdje in het reservoir blijven vooraleer het zijn functie vervult in de ontharder, want het moet oplossen. Als u meteen na de zouttoevoeging gaat regenereren is het dus mogelijk dat de ontharder niet naar behoren werkt. Eventueel kan het probleem ook te wijten zijn aan de gebruikte zoutsoort.

4.       Kan onthardingszout in drinkwater terechtkomen en is onthard water veilig om te drinken?

Uw water is zeker veilig, want het bevat nog alle natuurlijke mineralen. Enkel de calcium- en magnesiumbestanddelen zijn vervangen door een kleine en veilige hoeveelheid natrium.  Het regeneratiezout komt nooit in het drinkwater terecht, want het dient enkel om de harskorrels te regenereren.

5.       Hoe vaak moet u een pekeltank schoonmaken?

Dit hoeft enkel bij een ernstige storing of als de gebruikte zoutproducten veel in water onoplosbare materie bevatten.

6.       Wat is ‘mush’-vorming?

Deze ‘pap’-vorming ontstaat als losse, gestapelde zoutbolletjes kleine kristallen van ingedampt zout vormen, die zich binden tot een dikke massa in de pekeltank. De pekelproductie wordt dan onderbroken.


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Waterverzachter