Waterverzachter : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Waterverzachter

Naast kalk komen er, ondanks strenge controles, ook chemische sporen in het drinkwater voor. Deze sporen zijn doorgaans zonder risico, maar het is wel beter om er geïnformeerd over te zijn (bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen en baby’s). Nitraten en lood zijn de meest voorkomende chemische verontreiniging, maar ook chloor komt in drinkwater voor.

 drinkwater

Nitraten in drinkwater

Nitraten komen in het oppervlakte- en grondwater voor. Dit komt via bemesting in het water terecht.  Nitraten zijn op zichzelf niet schadelijk of giftig en ze komen op natuurlijke wijze ook veel voor in bepaalde voedingsmiddelen. Nitraat wordt in ons lichaam echter omgezet in nitriet, wat het zuurstoftransport in ons bloed belemmerd.

 

De wettelijke hoeveelheid nitraat dat in het drinkwater mag voorkomen is 50 milligram per liter. Deze hoeveelheid vormt, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, geen bedreiging voor de gezondheid, ook niet voor zwangere vrouwen of baby’s.

 

Lood in drinkwater

Naast nitraat kunnen er ook sporen van lood in het drinkwater voorkomen.  Dit wordt veroorzaakt door leidingen die van lood zijn. Deze leidingen komen voor in oude, vooroorlogse, huizen. De leidingen geven lood af aan het water. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid, met name voor zwangere vrouwen en baby’s.

 

Het vrijkomen van lood in het drinkwater hangt af van de zuurgraad (pH), de temperatuur, de hardheid en de tijd van de stilstand van het water in de leidingen. Wanneer water lang heeft stil gestaan zal er meer lood in het water voorkomen. Dit is bijvoorbeeld ’s morgens het geval. Zacht water met een hoge zuurgraad zal het meeste bevatten.

 

Niet al het loog uit leidingwater wordt opgenomen in het lichaam. Bij volwassenen wordt gemiddeld 5 tot 10% opgenomen. Bij kinderen ligt dit hoger, tussen de 25 à 50%, door hun snelle stofwisseling.

Te veel lood in het lichaam kan onder andere bloedarmoede veroorzaken.

   

Tips om lood in drinkwater te vermijden:

  • Kook met koud water
  • Laat de kraan even lopen 
  • Een osmoseontharder kan metalen uit het water filteren.

 

 Chloor in drinkwater

Het is vooral het aanwezige chloor in het drinkwater dat de smaak van het water beïnvloed. Chloor wordt gebruikt om het leidingwater te zuiveren, het doodt effectief ziekteverwekkers. In België mag er maximaal 0,25 mg chloor per liter water voorkomen. Bij deze hoeveelheid is er geen gezondheidsrisico.

 

Om de smaak en de geur van chloor uit het drinkwater te krijgen kunt u deze twee oplossingen proberen:

  • Een drupje citroensap toevoegen aan het water haalt de geur weg
  • Laat het water een paar uur in een open karaf in de koelkast staan, de geur zal verdwijnen

Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Waterverzachter