Waterverzachter : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Waterverzachter

De waterontharder met omgekeerde osmose is een van de meest gebruikte methodes. Omgekeerde osmose filter bijna alle onzuiverheden uit het leidingwater: nitraten, (zware) metalen, virussen, pesticiden etc. Het gaat om een 100% mechanisch systeem, zonder enige chemische toevoeging aan het water. Daarentegen worden ook mineralen uit het water gefilterd, welke eigenlijk goed zijn voor de gezondheid.

 Omgekeerde osmose

Puur water uit de kraan

Normaal gesproken wordt de omgekeerde osmose ontharder onder het aanrecht geplaatst en er is soms een derde wateraansluiting nodig. De ontharder kan tot 100 liter gefilterd water per dag produceren. Dit water wordt opgeslagen in een klein reservoir welke wordt verlicht door een UV lamp die er voor zorgt dat er geen bacteriën in het water ontstaan. Deze bescherming is echter gelimiteerd, dus  het water dient wel snel geconsumeerd te worden.

 

Omgekeerde osmose gaat verder in het filterproces dan bijvoorbeeld een waterontharder met ionenwisselende harsen. Hij filtert ongeveer elke onzuiverheid uit het water.

 

Werking omgekeerde osmose

Een waterontharder met omgekeerde osmose filtert het water in meerdere stappen. De hoofdetappe is de omgekeerde osmose, dat voor een zeer fijne filtratie van het water zorgt. Het gaat om een mechanisch systeem, zonder enige chemische toevoeging aan het water.

 

De volgende stappen worden doorlopen:

  • Eerste filering: het filteren van residu; zand, stof, modder
  • Filtering met actieve kool: het adsorberend vermogen van de actieve kool zorgt ervoor dat chemische restanten als chloor worden verwijderd
  • Osmose membraan: Het water wordt door middel van een pomp door een membraam drukt. Waarbij de natuurlijke osmotische druk wordt omgekeerd. Het membraam is ontworpen om kleine zuivere watermoleculen door te kunnen laten, maar grotere moleculen met een chemische samenstelling niet.
  • Opslag: het gebruikte water wordt direct vervangen door nieuw osmose water in de opslag.
  • Laatste filtering actief kool: voordat het water uit de kraan stroom wordt het nogmaals gefilterd door een filter met actief kool.

 

Nadelen omgekeerde osmose

Ondanks de effectieve zuivering van omgekeerde osmose kleven er ook enkele nadelen aan deze manier van waterzuivering.

 

Ten eerste is het rendement van de filter niet erg goed. Er wordt veel afvalwater geproduceerd. Voor 1 liter osmosewater is gemiddeld tussen 2 en 4 liter leidingwater nodig. Er moet echter wel worden bedacht dat dez manier van zuiveren is bedoeld voor drinkwater en water om mee te koken. Osmosewater dient niet gebruikt te worden voor het doorspoelen van het toilet of het nemen van een douche.

 

Ten tweede worden ook minerale zouten uit het water gefilterd. Deze mineralen zijn goed voor de gezondheid en heeft een mens nodig. Te zuiver water zorgt dus voor een gemis aan bepaalde mineralen die van nature voorkomen in water. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Waterverzachter