Waterverzachter : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Waterverzachter

Onderhoud waterverzachter: een vies of oud filter kan een gevaar betekenen voor uw gezondheid, het onderhoud van de waterverzachter is dan ook van groot belang. U kunt enkele onderdelen zelf vervangen of schoonmaken, maar een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een professional is onmisbaar, welk soort ontharder u ook gebruikt.

 Onderhoud waterverzachter

Algemeen onderhoud waterverzachter

 • Waterontharder met ionenwisselende harsen, omgekeerde osmose, actief kool… een onderhoudscontract bij de leveranciers in onmisbaar. Een leverancier die u dan ook geen dergelijk contract aanbied doet zijn werk niet goed.
 • Een aantal handelingen kunnen door de klant zelf worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld het vervangen van het reinigingszout. Maar ander onderhoud dient door een specialist te worden uitgevoerd. Uw onderhoudscontract dient dan ook ten minste een onderhoudsbeurt per jaar te bevatten. Tijdens deze check-up wordt gekeken naar het volgende:
  • De werking van de ontharder in het geheel
  • De filter; eventuele vervanging
  • Het systeem wordt gedesinfecteerd
 • Het is belangrijk dat de leverancier na de onderhoudsbeurt een formulier met daarop een overzicht van de uitgevoerde handelingen geeft. Op deze manier kunt u zijn werk bijhouden en controleren.

 

Onderhoud van een waterverzachter met ionenwisselende harsen

Enkele onderhoudshandelingen kunt u zelf doen, om de werking van de waterontharder optimaal te laten. Deze handelingen kunt u doen in afwachting van de jaarlijkse check-up.

 • Bijvullen van zout

Uw waterontharder mag geen tekort hebben aan zout. Het zout zorgt voor de regeneratie van de harsfilter wanneer deze verzadigd is. Wacht niet tot u de bodem van het opslagvat kunt zien. U kunt het niveau van het zout het best één keer per maand controleren.

 • Controle van hardheid

Meet geregeld, bijvoorbeeld elke 6 maanden, de hardheid van het leidingwater. Controleer op deze manier of de waterontharder nog steeds correct functioneert.

 • Vervangen filter

Het filter dient te worden vervangen wanneer deze geel/bruin kleurt. Dit kan ongeveer een keer per trimester gedaan worden. Deze periode hangt af van het model dat u heeft. Win hierover exacte informatie in bij uw leverancier

 • Desinfecteren bij afwezigheid

Wanneer u langere tijd geen gebruik maakt van uw kraan, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie bent, wordt het aangeraden om het water dat stil heeft gestaan in het harsfilter te desinfecteren. U kunt dit doen door een desinfecterend middel toe te voegen. Of u laat de kraan een tijd lopen en desinfecteert daarna het filter.

 • Schoonmaken zoutreservoir

Het reservoir dient eens in de zoveel tijd te worden schoongemaakt. Dit hoeft echter niet vaak te gebeuren. 1 keer in de 2 à 3 jaar is voldoende.

 

Onderhoud waterverzachter met omgekeerde osmose

Het onderhoud van een dergelijke waterontharder is relatief gemakkelijk. De filters van actief kool dienen ongeveer één keer per jaar te worden vervangen. De filtercapaciteit, aangegeven op de filters, geeft een indicatie van deze vervangingsperiode. Wanneer u nog meer voorzorgsmaatregelen wilt nemen kunt u een meter plaatsen welke de toevoer van water stopt wanneer de filters van actief kool verzadigd zijn.

 

Een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de leveranciers blijft ook in het geval van ontharders met omgekeerde osmose aangeraden. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Waterverzachter