Waterverzachter : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Waterverzachter

Waterhardheid geeft aan hoe hoog de concentratie van metaalionen in het leidingwater is. Hoofdzakelijk gaat het dan om magnesium- en calciumcarbonaat, maar ook om bicarbonaten en sulfaten. Magnesium en calcium zijn twee essentiële stoffen voor de menselijke gezondheid, en dus kunnen we stellen dat hard water gezond is.

Maar te veel of te weinig is nooit goed… Daarom zetten we voor u de wettelijke normen, de voor- en nadelen op een rijtje.

 Waterhardheid

Eenheden om waterhardheid te bepalen

In Europa wordt waterhardheid in Duitse graden (°D of °dH) of in Franse graden (°F of °fH) gemeten. België bepaalt hoeveel calcium- en magnesiumionen in leidingwater zitten volgens het Franse systeem. Onderstaande tabel geeft een overzicht van zeer zacht tot zeer hard water.

 

 hardheidsgraad

in Franse graden

in Duitse graden

zeer zacht

0 – 7 °F

0 – 4 °D

zacht

7 – 15 °F

4 – 8 °D

middelhard

15 – 30 °F

8 – 17 °D

hard

30 – 45 °F

17 – 25 °D

zeer hard

> 45 °F

> 25 °D

 

1 Franse graad stemt overeen met 4 mg/l calcium (= 0,1 mmol/l Ca) of 10 mg/l calciumcarbonaat (= 0,1 mmol/l CaCO3), 2,4 mg/l magnesium (= 0,1 mmol/l Mg) of 4 mg/l magnesiumoxide (= 0,1 mmol/l MgO) en 1 Duitse graad stemt overeen met: 10 mg/l calciumoxide (= 0,18 mmol/l CaO).

 

Wettelijke normen voor drinkwater

De regel is eenvoudig: water mag niet te hard en niet te zacht zijn! In het BVR van 13/12/2002 bepaalt de Vlaamse Drinkwaterwetgeving een wettelijk maximum van 67 °F. Veel drinkwaterbedrijven voeren zelf een ontharding door, maar dan geldt er altijd een minimale resthardheid van 15°F. Hierover vindt u de nodige informatie terug bij uw drinkwaterbedrijf, te vinden via Wie is mijn drinkwaterbedrijf?. De Belgische Overheid is bekommerd om uw gezondheid en om het water dat u gebruikt. De website van de dienst TOVO (Toezicht Volksgezondheid Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid) licht de gezondheidsaspecten van waterhardheid toe en bezorgt u nuttige tips voor waterontharding en onderhoud van ontharders.

 

Nadelen van hoge waterhardheid

  • Er vormt zich ketelsteen of kalkafzetting (CaCO3), wat ontstaat als u water verwarmt/kookt. Deze kalkafzetting (bvb. aan kranen, douchekoppen…) leidt uiteindelijk tot verstopping van kranen en leidingen. In boilers zorgt dit voor hoger energieverbruik en bij elektrische apparaten (bvb. wasmachine, vaatwasser…) voor verlies van energierendement.
  • Calcium- en magnesiumionen reageren met de basische ionen uit zeep, wat voor een grauwe neerslag van kalkzepen zorgt. Om een goed schuimresultaat te krijgen moet u aan hard water meer zeep toevoegen, en dat betekent dat u meer geld uitgeeft aan zeep. Ook textielvezels worden snel stug. Zeepfabrikanten gebruiken daarom steeds meer detergenten, die ongevoelig zijn voor hard water.
  • Uw huid krijgt uitdrogingsverschijnselen.

 

Nadelen van lage waterhardheid

  • Water in de meest zuivere vorm (met weinig metaalionen) neemt makkelijk allerlei stoffen op zoals CO2, kalk, zware (giftige) metalen.
  • Te zacht water kan koperen (en andere) leidingen aantasten, zeker bij hogere stroomsnelheid en temperatuur. Dit kan bovendien een metaalsmaak aan het water geven en een blauwgroene aanslag in wastafels, wat kan leiden tot  gezondheidsklachten.
  • Als u aan te zacht water van uw vaatwasmachine beschermende zoutoplossingen toevoegt, kan dit uw glaswerk of servies beschadigen.

 

Hoe krijgt u de ideale waterhardheid?

In een reeks volgende artikelen nemen we diverse oplossingen onder de loep om uw water te ontharden.


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Waterverzachter