Waterverzachter : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Waterverzachter

In een waterontharder met ionenwisselaar wordt hars gebruikt om calcium ionen dat aanwezig is in hard water om te zetten naar natrium ionen. Hoe dit precies in zijn werk gaat leest u hier.

 Ionenwisselaar: geen kalkaanslag meer!

Werking ionenwisselaar

Water dat wordt onthard door middel van een waterontharder met een ionenwisselaar wordt verwerkt via drie stappen. Een waterontharder met ionenwisselaar bestaat dan ook uit drie hoofdelementen:

  • Een harscilinder
  • Een systeem voor regeneratie
  • Een zoutvoorraad (normaal gesproken in een kunststof behuizing)

 

De drie fases van het onthardingssysteem:

  1. In de eerste fase loopt het water langs de harscilinder. Hier worden calcium ionen omgezet in natrium ionen. De calcium ionen zullen blijven kleven aan de harsbolletjes in de cilinder. De harsbolletjes kunnen calcium aantrekken tot deze verzadigd zijn. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn zal dit worden opgemerkt door het besturingssysteem voor regeneratie.
  2. In de tweede fase wordt de reiniging van de harsbolletjes gestart door het systeem voor regeneratie. Hiervoor is een zoutoplossing nodig die vanuit de kunststof voorraadbak wordt gehaald. Via een klep komt de zoutoplossing in de harscilinder. De zoutoplossing weekt de calcium ionen van de harsbolletjes af.
  3. De derde fase bestaat uit het schoonspoelen van de harscilinder. Hiervoor schakelt het besturingsysteem een spoelfunctie in met water. De zoutoplossing wordt met het spoelwater afgevoerd naar het riool.

 

Na deze drie fasen zal de cyclus opnieuw beginnen. Het generatieproces wordt, zoals gezegd, uitgevoerd door een computer. Hoe beter deze is afgesteld des te zuiniger gaat deze te werk. Een waterontharder met ionenwisselaar kan gemiddeld 20 jaar meegaan. Het proces van zuivering is niet belastend voor het milieu, de drie elementen die worden gebruikt in de ontharder zijn natuurlijke producten; water, hars en zout.

 

Kosten inonenwisselaar

Een waterontharder met ionenwisselaarn kunt u kopen voor een bedrag tussen de 2000 en 3000, voor een gezin met 4 kinderen. Er bestaan echter ook kleinere modellen die u kunt kopen vanaf gemiddeld 500. Hier dient u echter nog wel de service- en onderhoudskosten bij op te tellen, welke onmisbaar zijn. Ook dient u rekening te houden met de kosten van het ontaardingszout, welke niet zijn inbegrepen.

 

Wanneer de ontharder een tijdje niet heeft gewerkt zal er water stil blijven staan in de harscilinder. Dit kan bacteriën in het water veroorzaken. De ontharder zal vaak vanzelf een spoelbeurt uitvoeren, maar het is aan te raden om het water een tijdje te laten stromen alvorens het te gebruiken.

Nog verstandiger is om de leverancier in gevallen van lange stilstand een onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Deze kan de kwaliteit van het water beoordelen en eventueel wanneer nodig de harsen vervangen.


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Waterverzachter