Waterverzachter
pH-waarde

Wat betekent de pH-waarde voor leidingwater? Is water met een hoge pH-waarde slecht voor de gezondheid? Heeft het leidingwater in België een hoge pH-waarde? Er bestaat veel onduidelijkheid over de kwaliteit van leidingwater, eveneens over de pH-waarde ervan. We zetten hier wat feiten op een rijtje.

Waar staat de pH-waarde voor?

De pH-waarde geeft de zuurtegraad van water aan en tevens hoe alkalisch het is. De pH-waarde zegt iets over de aanwezigheid van waterstofionen. De pH-waarde kan variëren van 0 tot 14. 0 geeft de sterkste zuurtegraad aan en de hoogste alkalische reactie. Het neutrale punt ligt bij 7. Water met een pH-waarde van 7 is zuiver water.

 

De pH-waarde geeft dus de concentratie van waterstofionen aan. Deze hebben het vermogen om chemische bestanddelen sterkt te wijzigen wanneer ze ermee in contact komen. Ze worden dan ook beschouwd als een sterk bijtende substantie.

 

De pH-waarde kent een logaritmische schaal. Wanneer er 1 ph-waarde daling is, is het water 10 keer zuurder. Water met een pH-waarde van 6 is 10 keer zuurder dan water met een pH-waarde van 7. Een pH-waarde van 5 is 100 keer zuurder dan een pH-waarde van 7.

 

De pH-waard van enkele producten:

  • Appels: 2.2
  • Tomaten: 4.5
  • Melk: 6.6
  • Puur water: 7.0
  • Menselijk bloed: 7.4
  • Ammoniak: 11.0
  • Kalk: 12.4

 

PH-waarde leidingwater en gezondheid

Leidingwater kan op de pH-waarde worden getest. In België wordt een waarde tussen 6,5 en 9,2 geaccepteerd. Een pH-waarde die hier tussen ligt is niet schadelijk voor de gezondheid.

Zuur water si in principe niet schadelijk voor de gezondheid. Vele mineraalwaters hebben zelfs een pH-waarde die lager ligt dan 6.5.

Het nadeel van zuur water is dat het sneller corrodeert en hierdoor de leidingen beschadigt. Loden leidingen kunnen lood afgeven aan het leidingwater, wat wel slecht is voor de gezondheid van de drinker ervan. Daarom is de pH-waarde van het leidingwater wettelijk vastgesteld.