Waterverzachter
Waterleiding  

De temperaturen beginnen weer te dalen en snel zal het weer (flink) gaan vriezen in België. In deze periode dient u extra alert te zijn op uw waterleidingen, gedurende de winter kunnen deze namelijk gemakkelijk bevriezen. U kunt de maatregelen het beste al nemen voor de vorstperiode aanbreekt.

Watermeter en leidingen beschermen

Vooral tocht is de grote boosdoener voor uw waterleidingen, vooral wanneer de tempraturen onder het vriespunt komen. Het is dan ook belangrijk om de ruimte waar de watermeter opgesteld staat goed tochtvrij te maken. Zo voorkomt u dat de meter bevriest. Wanneer in dezelfde ruimte ook de gasmeter opgesteld staat dient u er rekening mee te houden dat er wel voldoende geventileerd wordt.

 

Wanneer er vorstschade aan de binnenleidingen ontstaat, na de watermeter, bent u verantwoordelijk en draait u op voor de kosten. Wanneer er schade ontstaat vóór de watermeter is de gemeente verantwoordelijk.

 

Buitenkranen afsluiten

Kranen die zich buitenshuis bevinden of in onverwarmde of onbewoonde panden kunnen het beste afgesloten worden voordat de vorstperiode aanbreekt. Denk hierbij ook aan eventuele vakantiewoningen. U dient de kranen te laten uitlopen nadat het water is afgesloten, zo voorkomt u bevriezing.

 

Kranen op bouwplaatsen

Nieuwbouw die nog niet bewoond of af is, maar al wel over een watermeter beschikken dienen goed beschermd te worden. Het beste kan de kraan worden afgesloten. Wanneer dit niet mogelijk is kan de watermeter worden beschermd met een waterbestendig isolatiemateriaal. De meter dient daarnaast zo goed mogelijk te worden beschermd tegen de wind.

 

Een lek, wat nu?

Wanneer u een lek heeft dient u deze altijd te laten repareren, vooral voor de winterperiode aanbreekt. Een lek kan bevriezen en de leidingen kunnen hierdoor scheuren of knappen. In het geval van een lek dient u de hoofdkraan zo snel mogelijk af te sluiten.

 

Geen water uit de kraan

Komt er geen water meer uit de kraan? Vraag eerst bij uw buren na of zij ook problemen hebben. Is dit niet het geval, dan heeft u wellicht te maken met bevroren leidingen. U probeert zo goed mogelijk het probleem te lokaliseren en u kunt eventueel uw leidingen ontdooien met een haardroger. Gebruik echter nooit drastische verwarmingsmethoden, dit kan de leidingen doen scheuren.

 

Wanneer u een lek heeft vóór de watermeter kunt u uw watermaatschappij bellen. Wanneer het probleem zich na de watermeter voordoet kunt u een loodgieter inschakelen.