Waterverzachter
Waterleiding afsluiten

Gaat u deze zomer een paar weken op vakantie? Dan weet u als geen ander dat het veilig afsluiten van uw woning onmisbaar is. Maar weet u ook wat u met uw waterleiding moet doen? U vindt hier enkele tips om problemen tijdens en na uw vakantie te voorkomen.

Waterleiding tijdens zomervakantie

Tijdens de zomer loopt u niet het risico dat uw leidingen bevriezen en het afsluiten van uw waterleiding is dan ook geen noodzaak. Toch wordt dit vaak wel aangeraden. Het voorkomt dat u onverhoopt lekkages krijgt tijdens uw afwezigheid. Na het afsluiten van de hoofdkraan dient u de kranen leeg te laten lopen. U kunt ook het toilet een laatste keer doorspoelen, zodat het reservoir leeg is tijdens uw afwezigheid.

 

Wanneer u terug komt van vakantie is het belangrijk dat u uw kranen goed laat doorlopen. Doordat het water een tijdje stil heeft gestaan in de leiding naar uw hoofdkraan kan de kwaliteit achteruit gaan. Wanneer het warm is geweest tijdens uw afwezigheid, boven 25 graden, bestaat de kans op de aanwezigheid van de Legionellabacterie. De Legionellabacterie wordt overgebracht via de longen, door waterdamp of nevel. Volg de volgende tips op om een besmetting tegen te gaan:

  • Laat alle koude- en warmwaterkranen in huis rustig doorlopen gedurende een minuut. Voorkom hierbij dat het water vernevelt. Vergeet de buitenkraan niet.
  • Dompel de douchekop onder in een emmer water en laat deze ook een minuut doorlopen.
  • Gooi dit water niet weg, gebruik het voor uw tuin en planten.

 

Waterleiding tijdens wintervakantie

Wanneer u gedurende koude perioden, in de winter, op vakantie gaat of een aantal dagen niet thuis bent dient u ook enkele voorzorgsmaatregelen te treffen rondom uw waterleiding.  Wanneer het vriest, of er kans is op vorst is het belangrijk dat u uw waterleiding afsluit, om bevroren waterleidingen te voorkomen. De cv-ketel kunt u het beste niet helemaal uit doen, ook dit om bevriezing te voorkomen. Deze kan het beste op een lage, vorstbeveiligingsstand, laten staan. Dit zorgt voor een temperatuur tussen de 5 en 10 graden. Wanneer u hem hoger zet, zou dit enkel energieverspilling zijn.