Zwembad vergunning

Droomt u er met dit warme weer ook van om een heerlijk frisse duik te kunnen nemen in uw eigen zwembad? Dat kan, zwembaden zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen die binnen elk budget passen. Daar komt bij dat u geen vergunning nodig heeft wanneer het zwembad niet groter is dan 80 m2.

 

 

Soorten zwembaden

Er bestaan verschillende soorten zwembaden met elk hun voor en nadelen. Zo kunt u kiezen voor houten zwembaden, zwembaden bestaande uit een frame, monoblock zwembaden, paneelsystemen, maar ook betonnen zwembaden zijn een optie.

 

Een zwembad plaatsen

Wanneer u een permanent zwembad in uw tuin wilt plaatsen die duurzaam is en waarbij u de keuze heeft uit verschillende soorten afwerkingen, vormen en diepten, dan kiest u al snel voor een betonnen model. De bouw hiervan kost echter wel wat voorbereiding en tijd. Waar u rekening mee dient te houden:

 

Vergunningen aanvragen / vrijstellingsregeling

 • Voor zwembaden met een afmeting tot 80 m2 geldt een vrijstellingsregeling. U dient wel met een paar criteria rekening te houden.
  • het zwembad dient minstens 1 meter van de perceelgrens verwijderd te blijven,
  • hij dient niet meer dan 30 meter van de woning verwijderd te zijn,
  • hij mag niet in een oeverzone, afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan, of binnen 5 meter van de oever van een waterloop liggen.
 • Daarnaast mag de bouw van het zwembad niet strijdig zijn met lokale gemeentelijke plannen of voorschriften van verkavelingvergunningen.
 • De vrijstellingsregeling geldt voor zwembaden tot 80 m2. Hierbij dient u wel rekening te houden met eventuele overige onoverdekte constructies die aanwezig zijn in uw tuin. Hieronder vallen ook siervijvers en terrassen bijvoorbeeld. Het totaal van deze constructies mag niet meer dn 80 m2 bedragen.
 • Bij de afmeting wordt ook het looppad rondom het zwembad gerekend.

 

Leveranciers

De prijzen van de aanleg van het zwembad kunnen nogal eens per leverancier verschillen. U doet er goed aan om informatie in te winnen bij meerdere leveranciers. Daarnaast vraagt u best meerdere offertes aan om deze te vergelijken.

 

Architect

Wanneer u geen vergunning nodig heeft, dan heeft u ook geen architect nodig. Is dit echter wel het geval dan dient u een architect in te schakelen wanneer aan één van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • het zwembad is groter dan 150 m2
 • het ligt op minder dan 2 meter van de perceelgrens en gebouwen

 

Planning

Plan uw project goed, zodat het af is tegen het begin van de zomer. Zo heeft u het langs profeit van uw nieuwe zwembad. U steekt al snel meer dan een half jaar in het project, planning en ontwerpen meegerekend.