Zonneboiler : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Groene energie is een steeds populairdere energiebron. De zon is een goed voorbeeld van een groene energiebron. Via thermische zonnepanelen en een zonneboiler kan men er optimaal van profiteren. Een zonneboiler is duurzaam en zorgt voor sanitair warm water en warm water voor de verwarming van de woning. Het systeem zal zorgen voor een flinke besparing op de energiefactuur. U leest hier wat u moet weten over de werking en plaatsing van een zonneboiler. 

De zon is een propere, onuitputtelijke en vooral gratis bron van energie. Het zou dan ook zonde zijn om er geen gebruik van te maken om elektriciteit op te wekken. Maar er is nog een manier om de energiefactuur te doen dalen dankzij de zon: namelijk het sanitair water en het huis verwarmen met zonne-energie.

zonneboiler 

Het zonneboilersysteem

Om deze zogenaamde thermische zonne-energie optimaal op te vangen, te verdelen en te gebruiken, is een installatie met een zonneboiler nodig. Die installatie bestaat uit een zonnecollector, een boiler en een regeling. Dit systeem wordt aangesloten op de traditionele radiatoren in uw woning of bedrijf.

  • Zonnecollector

Om de warmte van de zon te kunnen opvangen en te kunnen gebruiken voor de verwarming van water is een zonnecollector nodig. Deze collectoren zijn niet helemaal gelijk aan de collectoren die gebruikt worden voor het omzetten naar energie. Het gaat in dit geval vaak om een vlakkeplaatcollector. Deze collector bevat een absorber met een speciale coating die zowel de warmte opneemt, als vasthoudt. Naast de vlakkeplaatcollector kan ook een vacuümbuiscollector gebruikt worden. Hier wordt de warmte opgeslagen door het vacuüm in de buizen.

  • Zonneboiler +pomp

Door de collectoren loopt collectorvloeistof. Deze vloeistof loopt naar de boiler en geeft de warmte af aan het water in de boiler. De boiler houd het water op temperatuur tot het water gebruikt wordt. Bij voldoende zonlicht kan het water worden verwarmt tot boven de 60°

  • Warmteregelaar

De warmteregelaar zorgt ervoor dat het vloeistof gaat stromen wanneer de collector warmer is dan het water in het voorraadvat. Dit zorgt er ook voor dat de collector niet bevriest of oververhit raakt.

  • CV-Ketel/doorstroomtoestelop gas / elektrische weerstand

Deze systemen zorgen voor naverwarming wanneer het water niet de gewenste temperatuur bereikt met de collectoren.

  • Radiatoren

De radiatoren van de verwarmingsinstallatie staan in verbinding met de boiler. Wanneer deze ingeschakeld worden zal het warme water de radiatoren binnen stromen en uw woning of werkruimte verwarmen.

 

Installatie

De installatie van een thermische zonne-energie installatie kan het beste worden overgelaten aan een professional. Deze heeft de kennis en het materiaal in huis om het systeem zo rendabel mogelijk te maken. De installatie verloopt als volgt:

  1. De zonnecollectoren worden op het dak geplaatst, meestal met een aluminium frame. Door middel van dit frame kan de collector ook op een plat dak worden geplaatst. De oppervlakte van de collectoren hangt af van het warmwaterverbruik, maar zal voor een gezin variëren van 1,5 m2 en 5,5 m2. De collector zal het beste rendement behalen wanneer deze zuidoost tot zuidwest worden georiënteerd met een hellingshoek van 20 tot 60 graden. Bij de plaatsing van de collectoren moet ook rekening gehouden worden met eventuele schaduwval. Schaduw verminderd aanzienlijk het rendement van de collectoren.
  2. De boiler, of voorraadvat, heeft een capaciteit van 60 tot 250 liter. De grootte hangt af van het aantal geplaatste collectoren en het waterverbruik. Wanneer u een zonneboiler wilt aanschaffen dient u dus rekening te houden met de ruimte die deze boiler inneemt. Naast de boiler dient er ook rekening gehouden te worden met een eventuele naverwarmer, zoals een CV-ketel. Deze dienen het best dicht bij elkaar geplaatst te worden, om zo weinig mogelijk warmte bij de overdracht via leidingen tegen te gaan.
  3. Op de plek waar de boiler wordt geïnstalleerd zijn een aantal voorzieningen nodig. Denk hierbij aan de aansluiting op het koude waternet en een electriciteitsaansluiting.

 

Kosten en premies

De gemiddelde kosten van een thermisch zonne-energie systeem liggen tussen de €3500 en €7500, inclusief installatiekosten en BTW. In de meeste gevallen heeft u geen bouwvergunning nodig voor de plaatsing van zonnecollectoren. Wanneer uw woning een beschermd monument is dient u echter wel altijd toestemming te vragen bij de gemeente.

 

U kunt verschillende soorten premies ontvangen voor de plaatsing van een zonneboiler. Zo kunt u in sommige gevallen gebruik maken van een renovatiepremie, een verbeteringspremie, een premie van de netbeheerder en een premie voor energiezuinige nieuwbouw. Deze premies zijn in de meeste gevallen los van elkaar verkrijgbaar. Op welke premie u recht heeft kunt u bij uw gemeente navragen.