Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Zonnepanelen: energie produceren met een onuitputtelijke, natuurlijke en onschadelijke energiebron. Dat is ecologisch, economisch en zo logisch. Geen wonder dat zogenaamde PV-systemen (van het Engelse Photo-Voltaic) zo populair zijn in Vlaanderen. U wint immers stroom uit de zon. Dat is goed voor het milieu én uw portefeuille.

 Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

De zonnecellen van een fotovoltaïsche zonne-energiesysteem (of PV-systeem, van het Engelse Photo-Voltaic) zetten het opgevangen zonlicht (fotonen) om in elektriciteit. Concreet: valt er zonlicht op een zonnecel, dan worden elektronen los gestoten. En die kunnen maar in één richting door het zonnepaneel lopen. Al deze losgemaakte elektronen vormen dus samen de elektrische stroom. Het PV-systeem slaat dan de opgewekte stroom op of levert het aan het elektriciteitsnet zodat de eindverbruikers de stroom kunnen gebruiken.

Er bestaan verschillende typen zonnecellen:

  • Monokristallijn siliciumzonnecellen 
  • Polykristallijn of multikristallijn silicium 
  • Amorf silicium 

 

Waar hangt het rendement van zonnepanelen van af?

Zonnepanelen kunnen u in uw stroomvoorziening voorzien, mits een aantal criteria voor een goed rendement worden aangehouden:

  • De oriëntatie en de hellingshoek van de zonnepanelen

Omdat het grootste gedeelte van het zonlicht in België diffuus is, dat wil zeggen dat het door wolken komt en niet direct op de panelen schijnt, is de oriëntatie minder belangrijk. Toch is het goed om hier wel rekening mee te houden.

  • Zorg dat er geen schaduw op de panelen valt

Omdat de panelen serie geschakeld zijn is het funest als een gedeelte in de schaduw valt. Dit zal direct het rendement verminderen.

  • Zorg, wanneer mogelijk, voor een goede ventilatie

Het is belangrijk dat de panelen goed geventileerd worden, zodat ze niet te warm worden.

  • Houdt de panelen goed schoon

Mos, vogelpoep of andere aanslag kan het rendement van uw zonnepanelen doen dalen, houdt de panelen dus goed schoon.

 

Subsidie

De subsidie van de overheid voor zonnepanelen is inmiddels stop gezet. Dit betekent dat de nieuwe generatie zonnepanelen goedkopere energie leveren dan het elektriciteitsnetwerk. Ook zonder overheidssteun blijven zonnepanelen dus rendabel. U leest er meer over in deze gids.

 

Lees uitgebreid over de werking, het rendement en uw financieringsopties is deze gids. Om een goede leverancier te vinden kunt u het beste meerdere offertes vergelijken. 

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen