Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Wanneer u op zoek bent naar informatie over zonnepanelen dan lees u al snel over zonnecellen en modules. Wat een module precies is en wat het doet leggen we hier voor u uit.

 zonnecellen

Zonnecellen, modules: de opbouw

Een fotovoltaïsche cel produceert minstens 1 volt (spanning) en 1 tot 3 watt, beide naargelang het gebruikte materiaal. Om dat vermogen en de stroomsterkte te verhogen, brengt men verschillende cellen samen. Deze cellen zullen ingekapseld worden in een kader dat ze beschermt tegen slijtage en schokken. Dit noemen we een fotovoltaïsche module.

 

Deze fotovoltaïsche modules hebben verschillende vermogens. Factoren die hun rendement beïnvloeden zijn: uiteraard de hoeveelheid zonlicht, de oriëntatie van de modulen, hun hellingsgraad en het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. De modules kunnen tot meer dan 25 jaar meegaan.

 

Hoeveel stroom produceert een fotovoltaïsche module?

Het vermogen van fotovoltaïsche modules drukken we uit in Watt-piek (Wp, in het Engels: Watt-peak). Die eenheid staat voor het hoogste elektrische vermogen dat 1 fotovoltaïsche cel kan leveren in optimale omstandigheden (perfect georiënteerde zonnecel en een heldere hemel).

 

Rendement België

In België zal een systeem van 1kWp ongeveer 850 kWh/jaar produceren. Omgerekend zult u met een oppervlakte van 10 m² (1,25 kWp) ongeveer 1.000 kWh/jaar produceren.

 

Als een gemiddeld huishouden van twee of drie personen 3.000 à 3.500 kWh elektriciteit per jaar verbruikt (zonder eventuele elektrische verwarming), dan is een module van 35 m² nodig. Dat is vaak moeilijk in stedelijk gebied. Maar enkele m² kunnen al een deel van de nodige elektriciteit produceren. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen