Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Voordelen zonnepanelen: niet alleen op ecologisch gebied, maar ook op financieel gebied kennen zonnepanelen grote voordelen. Zelfs nu de premies gedaald zijn, zijn er nog steeds genoeg voordelen te noemen.

 Voordelen zonnepanelen

Voordelen zonnepanelen: subsidiëring

Tot eind 2011 bestonden er drie manieren om zonnepanelen te subsidiëren:

  1. een belastingvoordeel van zo’n 40% van de investering,
  2. de mogelijkheid om een elektriciteitsmeter te laten terugdraaien (deze mogelijkheid blijft bestaan),
  3. groenestroomcertificaten die de consumenten kregen voor de elektriciteit die hun fotovoltaïsche installaties produceren.

Deze regelingen zijn momenteel niet meer van kracht. De subsidiëring is stop gezet en de groenestroomcertificaten worden vanaf 17 februari 2014 niet meer uitgekeerd voor installaties die tussen 1 januari en 30 december 2013 geplaatst zijn. 

 

Zijn zonnepanelen nog steeds interessant?

Maar is het dan nog wel financieel interessant om zonnepanelen te laten plaatsen? Een doorsnee-installatie van zonnepanelen met een vermogen van 5 kilowattpiek (kWp) en een oriëntatie op het zuidoosten of zuidwesten levert tegen een gemiddelde prijs per kWp nog steeds een jaarlijks rendement op van 4,5 à 5% op 20 jaar. Dat is beter dan een spaarboekje met een opbrengst van ongeveer 2%. Met andere woorden: zonnepanelen blijven een rendabele investering. Omdat het belastingvoordeel evenwel werd geschrapt, is de terugverdientijd nu enkele jaren langer. Maar het blijft de moeite waard.

 

Wat te doen met overproductie?

Als een PV-systeem meer elektriciteit produceert dan wat een particulier verbruikt, loopt zijn elektriciteitsmeter terug. In sommige gevallen draait die meter zo ver terug dat de meterstand lager is dan bij de laatste opname. Er is dan sprake van negatief verbruik. Hier krijgt u geen vergoeding voor als op dat ogenblik de meterstand wordt opgemeten.

 

Maar dat neemt niet weg dat een teruglopende meterstand een groot voordeel is. Stel bijvoorbeeld dat u niet thuis bent en geen stroom verbruikt. Dan kunt u toch 5 à 10 kW elektriciteit op het stroomnet sturen. Die stroom wordt op dat moment aan de aankoopprijs (ongeveer € 0,21 per kWh) opgekocht.

 

Goed om te weten: zonnepanelen brengen meer op dan een spaarboekje

Na 25 jaar zou een begininvestering van €15.000 in zonnepanelen ongeveer €55.000 hebben opgebracht. Als u het geld voor die panelen op uw spaarboekje laat staan (aan 2%), zou er na 25 jaar maar iets meer dan €30.000 op uw rekening staan.

 

 

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen