Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Een gedeelte van de subsidiëring van zonnepanelen gaat via groenestroomcertificaten. Wat dit precies zijn en wat uw voordelen ervan zijn kunt u hier lezen.

 

Wat zijn groenestroomcertificaten?

Eigenaars van zonnepanelen krijgen een groenestroomcertificaat van de VREG voor een bepaalde hoeveelheid opgewekte stroom. Tot 2013 was dat één certificaat per 1.000 kWh. Vanaf 1 januari 2013 moet u evenwel meer stroom opwekken voor 1 certifcaat. Voor een installatie tot 10 kW is dan 4348 kWh nodig voor één certificaat.

 

De netbeheerder koopt de groenestroomcertificaten op voor een gegarandeerde minimumprijs, als de zonnepanelen op het net in kwestie zijn aangesloten.

 

Enkele voorwaarden

U plaatst zonnepanelen op het dak van uw woning? Dan komt u alleen in aanmerking voor groenestroomcertificaten als uw dak of zoldervloer voldoende geïsoleerd is. Concreet: de warmteweerstand (of Rd) van uw totale dak en/of zoldervloer moet ten minste 3 m² K/W bedragen.

De zonnepanelen zijn geplaatst? Dan is een AREI-keuring vereist vooraleer ze worden opgestart.

 

Zo gaat u te werk om certificaten te krijgen

  1. Nadat u de AREI-keuring hebt verkregen en uw zonnepanelen hebt opgestart, meldt u de installatie aan bij de VREG. De nodige formulieren vindt u op www.vreg.be.
  • U kunt een installatie groter dan 10 kW pas melden nadat de netbeheerder de productiemeter heeft geplaatst.? 

 

  1. U hebt van de VREG een uniek nummer ontvangen? Dan moet u de installatie ook aanmelden bij uw netbeheerder. De aanmeldingsprocedure en aansluitingsvoorwaarden verschillen van netbeheerder tot netbeheerder.
  • Een installatie groter dan 10 kW moet u vooraf bij uw netbeheerder aanvragen.? 

 

  1. Uw installatie heeft 1.000 kWh of meer geproduceerd? Dan moet u uw meterstand doorgeven aan de certificatendatabank van de VREG. Hiervoor ontvangt u een gebruikersnaam en paswoord. Als de meterstand is goedgekeurd, wordt het bijhorende groenestroomcertificaat automatisch aan uw netbeheerder verkocht.?
  • Voor installaties groter dan 10 kW zal de netbeheerder de meterstanden elke maand doorgeven aan de VREG.

Pas als alle voorgaande stappen zijn doorlopen zal uw netbeheerder de groenestroomcertificaten uitbetalen.  

 

Welk bedrag krijgt u per certificaat?

Het bedrag dat per certificaat wordt ontvangen en de periode dat de certificaten worden ontvangen, hangt af van:

 

  1. Het maximum AC-vermogen van de omvormers
  2. De datum van ingebruikname van de zonnepanelen.?Dat is ten vroegste de datum waarop de AREI-keuring werd uitgereikt, want u mag uw installatie pas na de keuring opstarten. De datum van indienstname mag u vrij kiezen (na de AREI-keuring, dus). Maakt de keurder zijn verslag pas later op, en hij vermeldt duidelijk de datum van dat bezoek? In dat geval is de datum van zijn bezoek bepalend.
  3. De hoeveelheid opgewekte stroom.?Tot 2013 kreeg men per 1000 kWh opgewekte stroom één certificaat. Vanaf 1 januari 2013 moet u meer stroom opwekken voor 1 certificaat. Voor een installatie tot 10 kW is dan 4348 kWh nodig voor één certificaat.

 

De volgende tarieven gelden:

Vanaf 2013 bedraagt de minimumsteun voor een nieuwe installatie per groenestroomcertificaat €93 voor een periode van 10 jaar. Er wordt een decreet voorbereid om deze termijn tot 15 jaar te verlengen.

 

Voor één groenestroomcertificaat zal u wel meer dan 1.000 kWh stroom moeten opwekken. Hoeveel kWh precies recht geeft op een certificaat hangt af van de zogenaamde 'bandingfactor'. Het nieuwe steunsysteem is immers flexibel en houdt daarbij rekening met de prijsschommelingen. Concreet: halfjaarlijks wordt nagegaan welke steun nodig is.

 

Voor de eerste helft van 2013 gelden volgende bandingfactoren:

 

Maximaal AC-vermogen omvormers

Bandingfactor

Hoeveelheid kWh?

≤ 10 kW

0,23

4348 kWh

> 10 en ≤ 250 kW

0,63

1587 kWh

> 250 en ≤ 750 kW

0,49

2041 kWh

 

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen