Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Werking zonnepanelen: het gaat  er natuurlijk om dat panelen(groene) energie produceren, maar om een goede keuze te maken uit de verschillende soorten zonnepanelen is het van belang dat u weet hoe deze verschillende soorten panelen werken. Voor elke situatie bestaat er namelijk een oplossing.

 Werking zonnepanelen

Werking zonnepanelen: het principe

De zonnecellen van een fotovoltaïsche zonne-energiesysteem (of PV-systeem, van het Engelse Photo-Voltaic) zetten het opgevangen zonlicht (fotonen) om in elektriciteit. Concreet: valt er zonlicht op een zonnecel, dan worden elektronen los gestoten. En die kunnen maar in één richting door het zonnepaneel lopen. Al deze losgemaakte elektronen vormen dus samen de elektrische stroom. Het PV-systeem slaat dan de opgewekte stroom op of levert het aan het elektriciteitsnet zodat de eindverbruikers de stroom kunnen gebruiken.

 

Verschillende types fotovoltaïsche cellen

Het meest voorkomende materiaal voor PV-cellen is silicium. Dit materiaal biedt een goede verhouding tussen investeringskosten, rendement en stabiliteit op lange termijn. Maar dit silicium komt voor in verschillende vormen. De keuze voor een bepaalde vorm beïnvloedt de toepassing, de opbrengst en het uitzicht van een systeem. Een overzicht:

 

  • Monokristallijn siliciumzonnecellen 

Dit type cellen is vervaardigd uit siliciumschijven die uit een groot ‘monokristal’ verzaagd zijn. Cellen die industrieel zijn geproduceerd halen een rendement van 17% à 20%. Deze cellen zijn egaal donkerblauw of donkergrijs en vierkant met afgeronde hoeken of rond.

 

  • Polykristallijn of multikristallijn silicium 

Dit type silicium is gegoten en dan verzaagd. Het bestaat dus uit meerdere kristallen. Dit proces is eenvoudiger en goedkoper. Het rendement op industriële schaal varieert van 14% tot 17%, afhankelijk van de producent. De cellen zijn vierkant of rechthoekig, de kleur schommelt doorgaans van paars tot gemarmerd donkerblauw. Groen en goudbruin zijn ook een optie, maar dan boeten de panelen in aan rendement.

 

  • Amorf silicium 

Amorf silicium moet niet verzaagd worden, maar word in een heel dunne film aangebracht op een onderlaag van metaal, glas of kunststof. Hier is geen kristalrooster nodig. De productiekosten zijn dan wel laag, maar het celrendement wordt gehalveerd vergeleken met kristallijn silicium. Het resultaat: de kost per geïnstalleerd vermogen (uitgedrukt in euro/Watt) zal nagenoeg gelijk zijn. De kleur is blauwzwart tot bruin. Een pluspunt is wel dat dankzij de dunne film flexibele of doorschijnende zonnepanelen kunnen worden vervaardigd (op glas).

 

Nieuw en mooi om te zien: de achtercontactcel

Bij een achtercontactcel zitten alle elektrische contacten op de achterzijde. Op de voorzijde zit een metalen rooster dat amper zichtbaar is. Er zijn ook dubbele metalen stroken zichtbaar. Dit type zonnepaneel is dan ook uiterst geschikt voor zichtbare architectonische toepassingen. En: de bruikbare oppervlakte is groter, en het rendement dus ook.


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen