Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

In eerste instantie is er een groot verschil wanneer de eigenaar van een woning of een huurder zonnepanelen op zijn dak wil plaatsen. In de tweede plaats bestaan er verschillende formules. Goede vergelijkingen maken en de addertjes onder het gras opsporen is essentieel!

 Huur zonnepanelen

Huur zonnepanelen: verschillende opties

 • Bepaalde leveranciers beloven een volledig gratis installatie. De voorwaarden zijn dat uw dak groot genoeg is, in goede staat verkeert en dat u niet van plan is de eerste 20 jaar wijzigingen aan te brengen. Verder moet het enigszins zuidelijk gericht zijn met weinig schaduwobstakels.
 • Bij de volledig-gratis-optie door zo’n ‘derde investeerder’ moet u opletten, want soms laat men u een lening ondertekenen. De installateur schiet de afbetalingsschijven voor om op die manier de lening af te lossen. De leverancier krijgt, als eigenaar, de groenestroomcertificaten, en moet soms op zijn geld wachten tot deze verkocht zijn. Ook rekenen dergelijke firma’s soms commissie aan of verrekenen ze een rendementsverlies van de panelen. Bij dit soort deals moet u zich afvragen wat er gebeurt als de leverancier failliet gaat of als u uw woning ineens wilt verkopen, bvb. omwille van een scheiding of verandering van werklocatie?
 • Volgens een andere formule plaatst de installateur zonnepanelen tegen een eenmalige opstartkost (meestal tussen 350 en 650 euro), in functie van het aantal panelen. Ook de maandelijkse huurprijs, gemiddeld tussen 30 en 150 euro is daarop gebaseerd. Hij belooft u een korting op de actuele energieprijs en laat u kiezen tussen een formule met vaste stroomprijs min een kleinere korting (bvb. 10%) of op een jaarlijks geïndexeerde stroomprijs met een hogere korting (bvb. 20%).
 • Omvormers, onderhoud en garantie vallen bijna altijd onder de verantwoordelijkheid van de leverancier.
 • De looptijd van de contracten varieert tussen 20 en 25 jaar.

 

Voor- en nadelen van huur zonnepanelen

 • Niet iedereen kan ineens een investering van een paar duizenden euro’s ophoesten, maar ziet toch graag het elektriciteitsverbruik afnemen. Een gepaste huurformule is een mogelijke oplossing.
 • U hoeft niet wakker te liggen van onderhoud, periodieke controles, defecten etc., als u tenminste de juiste clausules in het contract laat opnemen.
 • Er bestaan opties om na afloop van het contract eigenaar van de PV-installatie te worden.
 • U heeft geen recht op de inkomsten van groenestroomcertificaten.
 • Misschien moet uw verzekeringspolis worden aangepast en dient u een hogere premie te betalen. Daartegenover staat de verhoogde waarde van uw woning.

 

Een verhuurder installeert zonnepanelen op het dak van een huurwoning: wat mag en wat niet?

Omdat dit een tamelijk recente situatie is, voorziet de wet nog geen regelgeving. De Huurdersbond en C.I.B. Vlaanderen (Confederatie Immobiliënberoepen) helpt u met nuttige adviezen. Beide organisaties gaan uit van het standpunt dat de verhuurder een serieuze investering doet, ongeacht of de installatie gekocht of gehuurd is, en dat de huurder daarvan de vruchten plukt.

 • Het is aan te bevelen om in alle nieuwe huurcontracten hierover duidelijke afspraken vast te leggen.
 • De verhuurder kan voor zijn investering en de energievoordelen voor de huurder een vergoeding bedingen. Dat kan een forfaitair bedrag zijn of de werkelijke kosten. De huurder heeft altijd het recht om over te schakelen naar een afrekening met werkelijke kosten.
 • De huurder mag altijd zelf zijn energieleverancier kiezen. De verhuurder mag niet zelf een contract afsluiten en met een eigen factuur de kosten verrekenen naar de huurder.
 • Groenestroomcertificaten worden doorgaans aan de eigenaar uitbetaald, maar de leveranciersvergoeding voor negatief verbruik gaat meestal naar de huurder.

 

Welke rechten en plichten hebben huurders die zonnepanelen willen huren?

Ten allen tijde moet een huurder de goedkeuring vragen van de verhuurder. Als deze laatste zijn akkoord geeft, worden alle afspraken het beste in het huurcontract opgenomen. Zonder toestemming van de eigenaar kan deze achteraf eisen dat bij het beëindigen van het contract het dak in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld of zelfs de hele installatie als zijn eigendom beschouwen. De aspecten van de overeenkomst met de leverancier van de zonnepanelen werden hierboven toegelicht. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen