Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Door te investeren in een FV-installatie kan u flink bezuinigen op energiekosten, maar dan moet ook het rendement optimaal zijn. Dit rendement hangt af van het gekozen type (mono- of polykristallijn), van de locatie, de hellingsgraad en oriëntatie van het dak, temperatuur, ventilatie, schaduw…, maar ook van hoe ‘clean’ de zonnepanelen zijn. Hoewel alle types onderhoudsvriendelijk zijn, is een periodieke reinigingsbeurt essentieel om een langere levensduur en een hoger rendement te garanderen.

Reinigen zonnepanelen

Reinigen zonnepanelen: is dat echt nodig?

Twee zaken hebben een invloed op de vervuiling van zonnepanelen:

 • Omgevingsfactoren

Gebouwen die in industriezones liggen lijden aanzienlijk meer dan afgelegen villa’s in rustig, landelijk gebied, maar geen enkel pand met zonnepanelen ontsnapt aan vogeluitwerpselen, algen- of mossenvorming, stuifmeelafzetting, vallende bladeren, fijn stof afkomstig van het verkeer enz.

 • Kenmerken die eigen zijn aan de installatie

Zonnepanelen zijn opgedeeld in strings.

Bij verticaal geplaatste panelen spoelt het vuil en het stof automatisch naar de onderrand van een paneel, waar het zich ophoopt tegen de onderste aluminiumrand, tot aan de eerste rij zonnecellen. Hier zorgt het vuil ervoor dat de cellen in alle strings slechter gaan presteren.

Bij horizontale plaatsing ligt het rendement globaal gezien lager dan bij verticale opstelling, maar de vuilafzetting heeft niet onmiddellijk een invloed op de algemene prestatie van het fotovoltaïsche paneel. Enkel in de onderste string zorgt dit voor een lager rendement.

Wetenschappers en producenten hebben testen uitgevoerd op omvormers met wel en niet gereinigde zonnepanelen in eenzelfde situatie en stelden effectief een rendementsdaling vast bij deze laatste. Wanneer siliciumschijven geen stroom kunnen opwekken omdat er vuilophopingen zoals vogelpoep opzitten, dan kunnen zij oververhit geraken omdat ze zich als een weerstand gaan gedragen door de stroom die erdoorheen wordt gestuurd door de schijven die wel werken. Dit kan de installatie blijvend beschadigen. Voor alle duidelijkheid: een regenbui is geen reinigingsbeurt!

 

Zonnepanelen reinigen: nuttige tips

 • Check zelf enkele keren per jaar je FV-installatie: kijk of het frame en de coating geen defecten vertonen en of alle aansluitingen goed vastzitten.
 • Minstens 1 X per jaar is een grondige, zachte schoonmaakbeurt aanbevolen, bij voorkeur in de lente, zodat de installatie tijdens de zomermaanden optimaal kan presteren, want die staat garant voor 75% van de opbrengst.
 • Maak zonnepanelen nooit schoon als de zon fel schijnt, maar bij voorkeur ’s morgens of ’s avonds.
 • Probeer eerst zonder water de droge vuilresten te verwijderen.
 • Een plat dak heeft een betere bereikbaarheid, waar de panelen met een zacht reinigingsmiddel en warm water gepoetst worden, het product kan even inwerken. Na het afspoelen kunnen ze zachtjes droog gewreven worden.
 • Gebruik nooit schuursponsjes of agressieve schuurmiddelen met metaal, want die kunnen krassen maken en het glas aantasten. Ook hogedrukreinigers zijn uit den boze.
 • Voor moeilijk bereikbare daken bestaan er telescoopwissers, waarop een tuinslang wordt aangesloten.
 • Vermijd hard kraantjeswater en geef de voorkeur aan zacht regenwater.
 • Professionele bedrijven werken met osmosewater: door een osmosefilter of via een harszak wordt het water gezuiverd van zouten, mineralen, kalk, metalen, bacteriën enz… Dit levert erg zuiver water, waardoor geen zeep of chemische reinigingsmiddelen meer nodig zijn.

 

Zonnepanelen reinigen: kostenplaatje bij uitbesteden

Als u de klus uitbesteedt, kan u uw PV-installatie enkel laten reinigen of u kan dit combineren met een technisch nazicht waarbij spanning en rendement worden gecontroleerd en er een thermografie wordt uitgevoerd. Dan worden ook barsten  in het glas, scheuren in de cellen, slechte contacten of kortsluitingen opgespoord.

Voor een woning met 1 verdieping rekent een gespecialiseerd bedrijf een basisprijs van gemiddeld 40 euro plus een vaste prijs per paneel (1 à 2 euro). Voor een gebouw van 2 verdiepingen ligt de basisprijs iets hoger. Voor hogere gebouwen werkt men met hoogtewerkers en vraagt u best vooraf een offerte.

Voor doe-het-zelvers bestaan er osmosereinigingskits met osmose-apparaat, harszak, telescopische watersteel, hoekadapter en hoekborstel en waterslang die te koop zijn vanaf zo’n 450 euro.

 

Zelfreinigende zonnepanelen: nieuwe toepassingen

 • Een borstel beweegt over een railsysteem en activeert het reinigingssysteem via een regensensor. De frequentie kan ingesteld worden.
 • Zonnepanelen kunnen bekleed worden met een robuuste nano-hydrofobische coating op basis van siliciumoxide. Daardoor komt er op het glas een waterafstotende laag te zitten, waardoor vuil zich niet meer aan het oppervlak hecht.
 • Een andere toepassin bestaat uit een cilindervormig rolsysteem, bekleed met zachte borstels (vergelijkbaar met een carwash-systeem), dat ronddraait tegen de zonnepanelen en water vrijgeeft via een ingebouwd sproeisysteem. Het vuil wordt onder lage druk weggespoten.
 • Wetenschappers experimenteren met een zelfreinigende zonnecel, waarbij het zonnepaneeloppervlak bestaat uit ‘responsive material’ dat van functie kan veranderen onder invloed van licht of temperatuur. Deze toepassing zou uitermate geschikt zijn in woestijngebieden waar zandstormen zandkorrels afzetten op zonnepanelen. Door deze toepassing bewegen en verplaatsen de zandkorrels zich en rollen ze vanzelf van de panelen.
 • Het transparante Electrodynamische Systeem (EDS) is een  nieuwe technologische toepassing waarbij zelfreinigende deeltjes worden ingebed in het zonnepaneel of achtergelaten als een transparante filmlaag. De stofpartikeltjes worden blootgesteld aan een elektrostatisch veld, waardoor ze door de elektrische stroom als alternerende golven gaan bewegen.

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen