Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Zonnepanelen montage: ze kunnen op het dak of op de grond worden geplaatst, maar de meest logische plek om zonnepanelen te plaatsen is het dak. Daar is meestal geen schaduw, die oppervlakte gebruikt u toch niet en de zonnepanelen kunnen tegenwoordig helemaal in het dak worden verwerkt, zodat u ze amper nog ziet.

 Zonnepanelen montage

Zonnepanelen montage: dak

Schuine daken, een plat dak, een zadeldak, … op nagenoeg alle daken kunnen probleemloos panelen worden geplaatst. Hierbij moet u wel rekening houden met deze factoren:

 

  • Vermijd schaduw op uw panelen

Schaduw is uiteraard nefast omdat uw PV-systeem dan geen rechtstreeks zonlicht kan opvangen. Maar er is nog een nadeel: zonnepanelen worden vaak in series geplaatst, waardoor de hele keten slechter rendeert als één paneel wordt beschaduwd. Schaduw kan worden veroorzaakt door, cv-pijpjes, dakkapellen, ontluchtingspijpen, andere daken, lantaarnpalen, bomen, (toekomstige) gebouwen en zelfs andere zonnepanelen.

 

  • Richt – als mogelijk - uw panelen naar het zuiden

Hierbij is de ideale positie een hoek van 36°. Uw woning is niet ideaal op het zuiden gericht? Dan kunt u toch nog wat afwijken voor een goed rendement. Met een hellingsgraad van 36° kunt u doorgaans tot 80° van het zuiden afwijken. Als uw panelen onder een hoek van 45° staan, zou u nog tot 70° kunnen afwijken.

 

Wat als het dak geen optie is?Zonnepanelen montage

Soms is de beschikbare ruimte op en rond een dak beperkt. Gevolg: panelen plaatsen wordt moeilijk. Dan is er nog een optie, namelijk de panelen op de grond plaatsen. Zo laat u uw PV-systeem toch maximaal renderen én is het onderhoud veel makkelijker dan op een dak.

 

Bovendien kunt u kiezen voor een mobiel systeem dat de zon volgt. De hellingsgraad van de panelen kan zich ook aanpassen aan de stand van de zon doorheen de seizoenen. Een andere optie zijn vaste panelen die ideaal georiënteerd zijn. Let wel: voor grondinstallaties is een vergunning vereist.

 

Zonnepanelen montage: grondinstallatie

Er zijn verschillende opstellingen mogelijk voor een grondinstallatie. Bij de zogenaamde rijopstelling worden materialen uit de stellingbouw gebruikt om de panelen op een rij te plaatsen. De draagconstructie wordt in de grond verankerd met een gegoten betonnen sokkel (tot 30 cm in de grond). Om schaduw van muurtjes of struiken te vermijden wordt de onderzijde van de panelen ongeveer 60 cm boven de grond geplaatst.

 

U kunt ook kiezen voor een trapeziumopstelling. Hierbij worden tot 3 rijen panelen boven elkaar geplaatst. Deze constructie wordt eveneens in de grond verankerd, in gegoten beton. Een trapeziumconstructie is hoger dan een rijopstelling, maar ook compacter in de breedte.


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen