Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Vermogen van zonnepanelen: uiteraard hangt het rendement van een PV-systeem eerst en vooral af van de hoeveelheid zon. Op een horizontaal vlak bedraagt het zonneaanbod in Vlaanderen jaarlijks ongeveer 1000 kWh/m2. Maar het rendement van zonnepanelen hangt ook van andere factoren af. U leest het hier.

Vermogen van zonnepanelen

 1.       Vermogen van zonnepanelen: oriëntatie en hellingshoek 

In België is een groot deel van het licht diffuus. In mensentaal: doordat het licht onder meer vaak door wolken schijnt, is veel van dat licht indirect. Zowel de oriëntatie als de hellingshoek van het zonnepaneel spelen dus een minder belangrijke rol dan de meesten denken. Maar uiteraard zal dat wel een verschil uitmaken. Conclusie: let er op als het kan. En als het niet kan, is dat geen drama.

 

 2.       Is er schaduw?

Andere gebouwen, bomen, schouwen, lantaarnpalen enzovoort.

Allen kunnen ze een schaduw werpen op uw zonnepanelen, en dat zal hun opbrengst aanzienlijk verlagen. Hoe komt dat? De zonnecellen in een zonnepaneel zijn geschakeld in serie. Dat betekent dat elke zonnecel die wordt beschaduwd een weerstand wordt die de stroomopwekking sterk afremt. Het is eigenlijk alsof u een tuinslang zou dichtknijpen.

 

Met andere woorden: een enkele cel in de schaduw zal de totale opbrengst van het hele paneel, maar ook van de hele installatie, sterk verlagen. Er kan zelfs schade worden berokkend door lokale opwarming. Dit wordt gelukkig deels vermeden door de fabrikanten van PV-panelen. Zij bouwen zogenaamde ‘by-pass diodes’ in die de effecten van een beschaduwde cel indijken.

 

 3.       Vergeet de ventilatie niet, als mogelijk

Wist u dat het elektrisch rendement van een kristallijn silicium relatief met ongeveer 0,5% daalt per graad boven 25°C? Ventilatie achter de panelen kan dan ook van pas komen om de warmte te evacueren. Zo blijft het verlies bij te hoge temperaturen beperkt.

 

 4.       Goed onderhoud = goed rendement

Zonnepanelen vergen eigenlijk weinig technisch onderhoud. Het enige wat wel nodig is, is een regelmatige poetsbeurt. De panelen worden dag in dag uit blootgesteld aan de natuurelementen, en worden dus ook vuil door mos, bladeren, stof, stuifmeel enzovoort. Het gevolg: het vuil houdt het zonlicht tegen, waardoor uw installatie minder efficiënt wordt. Ongeveer jaarlijks reinigen met aangepaste producten is dus een must.

 

Geen zin om te schrobben?

De meeste nieuwe zonnepanelen beschikken veelal over een ingebouwd reinigingssysteem. Dat systeem reinigt de panelen meestal om de twee of drie weken. Zo’n systeem kost dan wel iets meer, maar u wint tijd en hoeft geen geld uit te geven aan reinigingsproducten. 

 

Als u rekening houdt met het bovenstaande, zal uw PV-systeem optimaal blijven renderen.


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen