Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Oriëntatie zonnepanelen: een belangrijk punt van aandacht bij de installatie. Echter als uw dak niet optimaal is georiënteerd naar het zuiden, zijn zonnepanelen nog altijd een slimme investering, zowel op economisch als ecologisch vlak. Maar uiteraard speelt de oriëntatie een rol in de opbrengst.

 Oriëntatie

De ideale oriëntatie van zonnepanelen is uiteraard gericht op het zuiden. Toch zijn panelen die met een afwijking van 30° naar het westen of oosten zijn geplaatst nog steeds erg interessant. Samengevat: een PV-systeem rendeert het meest als een dak een zuidoostelijke tot zuidwestelijke oriëntatie heeft.

 

Als u alleen ruimte heeft op een dak dat voornamelijk noordelijk gericht is, zal de opbrengst van uw panelen tegenvallen. Want er is uiteraard geen rechtstreekse zoninstraling. Maar geen nood: er bestaan andere oplossingen om toch te kunnen genieten van zonne-energie, zoals u verder kunt lezen.

 

Oriëntatie zonnepanelen: oostelijke of westelijke

Wijkt uw dak af naar het oosten of westen? Dan is de hellingsgraad van uw dak bepalend voor de opbrengst van uw zonnepanelen. Bij een westelijke of oostelijke afwijking zal een vlakkere dakhelling meer stroom opleveren. Als uw panelen pal op het oosten of westen zijn gericht, en uw dak heeft een helling van 40°, dan leveren die panelen nog 80% opbrengst op in vergelijking met de maximumopbrengst op het zuiden.

 

Geen optimaal georiënteerd dak? Geen nood …

De meest voorkomende PV-systemen in Vlaanderen zijn uitgerust met vaste zonnepanelen die dus steeds in eenzelfde positie staan. Maar wat als uw dak niet optimaal is georiënteerd?

 

Oriënteerbare zonnepanelen

De oriënteerbare zonnepanelen passen hun oriëntatie aan volgens het seizoen. De panelen bewegen mee naargelang hoe hoog de zon aan de hemel staat.

 

Mobiele zonnepanelen

Dit type zonnepanelen volgt elke dag de stand van de zon. De panelen hellen en roteren dus mee met de zon.

 

Houd rekening met de omringende bebouwing, bomen, …

Stel dat een gebouw de zon blokkeert op de middag. Dan zullen zuidelijk gerichte zonnepanelen misschien minder stroom opleveren dan oostelijk gerichte panelen die ongehinderd de ochtendzon kunnen opvangen. Vraag dus zeker naar het advies van een professionele plaatser als u twijfelt.


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen