Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Wie groene energie wil opwekken en gebruiken, kan een pv-systeem laten installeren. We weten allen dat dit klopt. Maar hoe duurzaam is een PV-systeem precies? En zijn er nog factoren die deze keuze ecologisch én economisch verantwoord maken? U leest het hier.

 Groene energie

 

Groene energie: de voordelen van een PV-systeem

 

  • PV-systemen produceren ter plaatse groene energie, een kwalitatieve energiedrager met tal van toepassingen die bovendien geen transport vereist. Deze installaties stoten ook geen afvalstoffen uit en zijn geruisloos.

 

  • PV-modules zijn – zoals het woord zelf zegt – modulair. Met andere woorden: ze kunnen per kleine serie of zelfs per paneel (wisselstroommodule) worden geplaatst naargelang uw energiebehoefte en budget in het geval van wisselstroommodules. Een bestaand PV-systeem kan ook vrij makkelijk worden uitgebreid. Conclusie: een PV-systeem kan perfect op maat worden geplaatst, om de juiste productie te bekomen.

 

  • Een PV-systeem wordt doorgaans op gebouwen geplaatst, waardoor er geen extra ruimte wordt ingenomen.

 

  • Zonnecellen worden in de meeste gevallen uit silicium vervaardigd. Dat materiaal wordt uit zand gewonnen, wat voldoende beschikbaar is. Zand is trouwens ook de grondstof die wordt gebruikt voor de glasplaten van PV-installaties.

 

  • De energie die wordt aangewend voor de productie van PV-modules wordt in ons klimaat in maximaal 5 jaar terugverdiend door de stroomproductie van de modules zelf. En als we weten dat de modules minstens 25 jaar meegaan, is een PV-module gedurende minimum 20 jaar een netto energieleverancier.

 

  • In de toekomst zullen bovendien nog hogere rendementen worden gehaald mét een zuiniger materiaalgebruik. We denken bijvoorbeeld aan de dunne filmtechnologie en de recyclage van afgeschreven zonnecellen. De energie-terugverdientijden zouden dan wel eens sterk kunnen dalen, tot maar liefst 4 à 7 maanden.

 

  • Bij fotovoltaïsche stroomopwekking is de uitstoot van gassen (per geleverde kWh) 5 à 10 maal lager dan bij stroomproductie met fossiele brandstoffen. Deze uitstoot vindt bovendien alleen maar plaats bij de productie van de basismaterialen (zoals zuiver silicium), de fabricage van cellen en modules en de grondstoffen zoals aluminium, koper, zilver, glas, kunststoffen, etc. Hiervan zijn trouwens maar kleine hoeveelheden nodig per module.

 

Groene energie: recyclage van zonnecellen

Verschillende internationale spelers op de zonne-energiemarkt onderzoeken nu hoe afgeschreven zonnecellen hergebruikt kunnen worden. Glas, metalen en zonnecellen worden veelal gescheiden door smelting in een oven bij niet te hoge temperatuur. Zo blijven de zonnecellen onbeschadigd. De metalen en het glas kunnen optimaal gezuiverd en hergebruikt worden. Volgende stap: de zonnecellen worden behandeld tot ze zo goed als nieuw zijn en ongeveer dezelfde rendementen behalen als nieuwe cellen. En dat is goed voor het milieu en uw portefeuille.

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen