Zonnepanelen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Bouwvergunning zonnepanelen, heeft u die nodig of niet? Wanneer u een PV-systeem gaat installeren komt u voor veel vragen te staan. Wanneer u stapsgewijs te werk gaat zal de installatie vlekkenloos verlopen. U vindt hier een aantal stappen om rekening mee te houden. 

 Bouwvergunning zonnepanelen

Stap 1:                 Denk na over uw huidige energieverbruik

Als u echt rationeel wilt omgaan met energie, volstaat het niet om een PV-systeem te laten plaatsen. Een goed installatie, energiezuinige huishoudapparatuur, spaarlampen, etc. is net zo belangrijk. Het is de combinatie van deze maatregelen die het verschil in energieverbruik interessant maakt. Want hoe lager uw stroomverbruik, hoe meer uw PV-systeem rendeert. Goed voor uw portefeuille en de natuur.

 

Stap 2:                 Bouwvergunning zonnepanelen nodig?

De grootte van een PV-installatie wordt begrensd door de beschikbare oppervlakte zonder beschaduwing op zuidelijk georiënteerde delen van het gebouw. Voor PV-modules op platte daken is doorgaans geen bouwvergunning nodig in ‘normale’ stedenbouwkundige zones. Op hellende daken is geen bouwvergunning vereist, als de totale oppervlakte van PV-modules tenminste kleiner of gelijk is aan 20% van het volledige hellende dakoppervlak. Niet vergeten: zonder bouwvergunning is er geen subsidie.

 

Stap 3:                 Het gewenste vermogen van uw PV-systeem

Een zonnepaneel van 1m2 levert jaarlijks gemiddeld 100 kWh op. Het gemiddelde stroomverbruik van een Vlaams gezin is 3500 à 4000 kWh per jaar. Om die stroom te produceren, is dus een installatie van 35 à 40 m2 nodig. Maar in de praktijk hangt de grootte van een installatie eerder af van het budget en de beschikbare ruimte.

 

Stap 4:                 Keuze van type module en bevestigingsmethode

PV-systemen zijn niet alleen elektrische installaties. Het zijn ook architecturale elementen van een woning. Er zijn verschillende opstellingen mogelijk, geïntegreerd of in opbouw. Die keuze kan soms worden beïnvloed door de geldende stedenbouwkundige voorschriften.

 

Stap 5:                 Het elektrisch ontwerp, in overleg met plaatser en/of leverancier

Het uitgangspunt is het gewenste vermogen en de praktische haalbaarheid van een PV-systeem. Hierbij moet u rekening houden met:

  • het type en het vermogen van de invertor (omvormer)
  • bij grotere systemen: schema verschillende aaneengeschakelde modules
  • waar komt de elektrische randapparatuur (invertor, eventueel datalogger, …)?
  • het bekabelingschema en de beveiligingen
  • eventueel: monitoringsysteem.

 

Stap 6:                 Het type en de hoeveelheid modules bepalen

Nu kan de plaatser het moduleveld uittekenen. Het uiteindelijk PV-systeem kan licht afwijken van uw voorlopige schatting inzake oppervlakte en vermogen. De reden: het vermogen van PV-modules en invertoren hangt af van het productaanbod van de fabrikanten.

 

Stap 7:                 Nog wat administratieve taken

Vergeet dit niet in orde te brengen:

  • aanvraag bouwvergunning zonnepanelen
  • prijsofferte installateur
  • aanvraag netkoppeling
  • procedure voor netkoppeling

 

Stap 8:                 Na de installatie en oplevering

U moet een AREI-keuring aanvragen, en uw zonnepanelen aangeven bij de VREG als u ze hebt opgestart. De nodige formulieren vindt u op www.vreg.be.


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Zonnepanelen