Leveranciers van zonnepanelen raden aan om zonnepanelen te oriënteren op het zuiden. Hierdoor wordt gedurende de dag het meeste zonlicht opgevangen en zijn de zonnepanelen het meest rendabel. Maar is dit wel zo?

Ook al zijn de subsidies voor zonnepanelen stopgezet, het plaatsen van zonnepanelen blijft populair. Om de markt een extra stimulans te geven heeft de provincie Antwerpen een groepsaankoop gelanceerd.

U leest hier wat u voor en na de installatie van zonnepanelen kunt verwachten en waar u op moet letten.

Blijft de terugdraaiende teller voor PV-installatie bestaan? U leest het hier.

Afgelopen 20 maart werd er een nieuw record gevestigd op het gebied van zonne-energie. Nog nooit werd er zo veel zonne-energie geproduceerd in België. Er werd meer dan 2000 megawatt geproduceerd.

Moet u uw zonnepanelen verzekeren? Worden ze opgenomen in uw huidige polis? Gaat de premie omhoog? Vind de antwoorden op uw vragen!

De cijfers liegen er niet om, 2013 was een erg slecht jaar voor de zonnepanelenindustrie. Afgelopen jaar werden er in Vlaanderen 3.623 nieuwe installaties geplaatst. Dit is meer dan 12 keer minder dan het jaar ervoor, in 2012. Toen werden er maarliefst 44.068 zonnepaneleninstallaties geplaatst.

De subsidies voor zonnepanelen worden vanaf 1 februari volledig stopgezet door minister van Energie Freya Van den Bossche. De nieuwe generatie zonnepanelen is inmiddels voldoende rendabel zonder de steun van de overheid. Van den Bossche gaf deze informatie vandaag aan het Nieuwsblad en De Standaard.

2013 was een slecht jaar voor de zonnepanelenbranche in Vlaanderen. Volgens branchevereniging PV-Vlaanderen zijn er vorig jaar 2681 zonnepanelen geïnstalleerd. Dit is 94% minder dan het jaar ervoor, in 2012 werden er namelijk nog 44.000 panelen geplaatst. Toch lijkt 2014 een beter jaar te worden voor de zonnepanelen, dankzij enkele positieve maatregelen van de overheid.

Nadat In Groot-Brittannië zonnepanelen te koop werden aangeboden bij IKEA gaat de overheid nog een stapje verder in het opwekken van duurzame energie. De Britse overheid heeft besloten komend jaar 4 miljoen zonnepanelen te installeren op overheidsgebouwen.

De netvergoeding die gezinnen moeten betalen voor hun zonnepanelen is afgeschaft door het Hof van Beroep van Brussel. Sinds begin 2013 moest de netvergoeding worden betaald. Deze vergoeding was ingesteld om de eigenaars van zonnepanelen mee te laten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk.

Het is iedereen bekend dat de zon in het oosten op komt, via het zuiden richting het westen draait en in het westen weer onder gaat. Fabrikanten en installateurs van zonnepanelen raden dan ook aan om de panelen richting het zuiden te oriënteren. Maar is dit wel de meest geschikte oriëntatie? Onderzoek van het Pecan Street Research Institute laat zien van niet.

In Groot-Brittannië is het zover, zonnepanelen zullen voortaan gekocht kunnen worden bij IKEA. 17 Britse filialen gaan op grote schaal deze milieuvriendelijke energiebronnen op de markt brengen.

Wilt u besparen op uw energiekosten door middel van het plaatsen van zonnepanelen? Ook wanneer u uw woning huurt is dit een optie. Het is echter van belang dat u goede en duidelijke afspraken maakt met de verhuurder, anders kunt u uzelf wel eens in de vingers snijden.

De Vlaams toezichthouder VREG heeft bekend gemaakt welke gemeente in Vlaanderen het meeste zonne-energie produceert in kleine installaties per inwoner. De gelukkige gemeente is Lo-Reninge, met 0,39 groenestroomcertificaten per inwoner.

Het zonnepanelenbedrijf Enfinity is maar net van een faillissement gered. CEO Zulte-Waregem heeft het daarvoor moeten verkopen aan een Amerikaans bedrijf voor het luttele bedrag van €1,-. Investeerders verliezen hierdoor hun geld.