Zonnepanelen

De cijfers liegen er niet om, 2013 was een erg slecht jaar voor de zonnepanelenindustrie. Afgelopen jaar werden er in Vlaanderen 3.623 nieuwe zonnepanelen geplaatst. Dit is meer dan 12 keer minder dan het jaar ervoor, in 2012. Toen werden er maarliefst 44.068 zonnepaneleninstallaties geplaatst.

Laagste aantal zonnepaneleninstallaties sinds 2007

De cijfers worden bekend gemaakt door sectororganisatie PV-Vlaanderen. Ze melden tevens dat er sinds 2007 niet meer zo weinig zonnepanelen werden geïnstalleerd. Toen werden er iets meer dan 3000 geplaatst.

 

Het merendeel van de zonnepaneleninstallaties die afgelopen jaar werden geplaatst waren van klein formaat. Hieraan is af te leiden dat het hoogstwaarschijnlijk werk van particulieren is geweest. Slechts tien grote installaties werden er geplaatst, van meer dan 250 kW.

 

Verlaging subsidies zonnepanelen

Daar waar 2013 een slecht jaar was voor de industrie, was 2011 een succesjaar. Er werden toen maarliefst 84.592 installaties bijgeplaatst. Echter eind 2011 viel de subsidie van de federale overheid weg en werd de aankoop van zonnepanelen duurder. Ook de Vlaamse subsidies werden geleidelijk minder en sinds 1 februari dit jaar zijn ze zelf helemaal verdwenen.

 

PV-Vlaanderen positief

Toch hoeft het wegvallen van de subsidies geen slecht nieuws te betekenen voor de zonnepanelenbranche. Volgens PV-Vlaanderen is het verdwijnen van de subsidies een bewijs dat de nieuwe generatie zonnepanelen zonder subsidie een rendabele investering zijn. Ook is de netvergoeding afgeschaft, waardoor de zonnepanelen aantrekkelijk blijven.