Zonnepanelen

2013 was een slecht jaar voor de zonnepanelenbranche in Vlaanderen. Volgens branchevereniging PV-Vlaanderen zijn er vorig jaar 2681 zonnepanelen geïnstalleerd. Dit is 94% minder dan het jaar ervoor, in 2012 werden er namelijk nog 44.000 panelen geplaatst. Toch lijkt 2014 een beter jaar te worden voor de zonnepanelen, dankzij enkele positieve maatregelen van de overheid. 

2013, een slecht jaar voor zonnepanelen

Met een daling van 94% van het aantal plaatsingen van zonnepanelen is 2013 met recht een slecht jaar voor de branche te noemen. De enorme daling is voornamelijk te wijten aan de wijzigingen van de groenestroomcerticicaten en de invoering van de netvergoeding. De netvergoeding zorgde ervoor dat de eigenaren van zonnepanelen een vergoeding moesten betalen aan de energieleveranciers voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Zonnepanelen werden hierdoor een stuk minder rendabel.

 

2014 belooft een beter jaar te worden

Hoewel het nieuwe jaar nog steeds onzeker blijft zijn er een aantal positieve veranderingen. Zo is de netvergoeding door het Brusselse hof afgewezen. Dit is een groot voordeel voor de eigenaren van zonnepanelen. Zij zien hun panelen weer terug rendabel worden. Daarnaast voert de overheid een aantal energiebesparende maatregelen in, in 2014. Voor nieuwbouwwoningen wordt het onder andere verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit kan onder andere door zonnepanelen te instaleren.