Zonnepanelen verzekeren

Zonnepalen zijn een prijzige investering. U wilt dan ook niet dat ze schade oplopen of in het ergste geval gestolen worden. Vele eigenaars van zonnepanelen stellen zichzelf de vraag: moet ik mijn zonnepanelen apart verzekeren of wordt dit opgenomen in mijn huidige polis? Gaat mijn premie dan omhoog? U vindt hier de antwoorden op uw vragen.

Evaluatiemethode verzekering

Het hangt van het type brandverzekering af of zonnepanelen kunnen worden meeverzekerd of niet. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee typen verzekeringen.

 

Ten eerste zijn er de verzekeringen die zijn gebaseerd op de schatting van de waarde van de woning, het klassieke evaluatiesysteem. In dit geval dient de plaatsing van zonnepanelen altijd te worden doorgegeven aan de verzekeraar. Omdat de waarde van de woning met de installatie van de zonnepanelen stijgt, zal er een wijziging in de verzekering moeten worden doorgevoerd.

 

Omdat deze evaluatiemethode omslachtig wordt bevonden wordt er nu veel gebruik gemaakt van een tweede type verzekering. Deze werken met een evaluatierooster. Hierbij wordt de waarde van het huis gebaseerd op een aantal criteria, zoals het aantal kamers, de afwerking en het oppervlakte.  Bij dit type verzekering zullen de zonnepanelen automatisch worden opgenomen in de polis.

 

Het melden van de installatie van zonnepanelen bij de verzekeraar wordt in alle gevallen aangeraden.

 

Verankering zonnepanelen

De verankering van de zonnepanelen speelt ook een rol bij de verzekering ervan. U kunt er van uitgaan dat wanneer de zonnepanelen zijn verankerd aan de woning deze worden meerverzekerd. Is dit niet het geval, dan vallen ze buiten uw brandverzekering. Zonnepanelen op een plat dak, zonder verankering of voldoende ballast vallen buiten de verzekering.

 

Premie

Of de premie wordt verhoogd wanneer u zonnepanelen installeert hangt ook af van het type brandverzekering. Wanneer het gaat om een klassiek evaluatiesysteem wordt er uit gegaan van de verzekerde waarde, vastgesteld door een expert, van de woning. Doorgaans houden verzekeraars een speling van 5 a 10% aan, dus wanneer de installatie van de zonnepanelen niet meer waard is dan 10% van de waarde van de woning zal de premie niet stijgen.

Bij verzekeringen die uit gaan van een evaluatierooster zal de premie doorgaans niet omhoog gaan, de zonnepanelen worden automatisch meeverzekerd.

 

De regel blijft: informeer uw verzekeraar over de installatie en vraag na hoe de verzekering van de zonnepanelen wordt geregeld.